Participarea preşedintelui Klaus Iohannis la Consiliul European din 17-18 iulie, promulgarea legii privind stabilirea datei alegerilor locale, dezbaterile şi votul final la Senat pe legea carantinei şi izolării, adoptarea de către Camera Deputaţilor a iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei României – „Fără penali în funcţii publice”, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile (începând cu 17 iulie 2020), creşterea numărului de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus, clasarea de către DIICOT a dosarului privind protestul din 10 august 2018, decizia Curţii Constituţionale privind dublarea alocaţiilor copiilor etc., reprezintă o parte dintre evenimentele interne importante ale intervalului 13-17 iulie 2020.
CORONAVIRUS
* Evoluţia COVID-19 pe zile:
13 iulie: 32.948 cazuri – 413 cazuri noi faţă de 12 iulie – la 6.655 teste efectuate; 1.901 decese – 17 decese noi faţă de 12 iulie; 854.241 de teste.
14 iulie: 33.585 cazuri – 637 cazuri noi (faţă de ziua precedentă) la 14.237 teste efectuate; 1.931 decese – 30 decese noi (faţă de ziua precedentă); 868.478 de teste.
15 iulie: 34.226 cazuri – 641 cazuri noi (faţă de ziua precedentă) la 18.440; 1952 decese – 21 decese noi (faţă de ziua precedentă); 886.918 teste.
16 iulie: 35.003 cazuri – 777 cazuri noi (faţă de ziua precedentă) la 19.097 teste efectuate; 1.971 decese – 19 decese noi (faţă de ziua precedentă); 906.015 teste.
17 iulie: 35.802 cazuri – 799 cazuri noi (faţă de ziua precedentă) la 18.986 teste efectuate; 1.988 decese – 17 decese noi (faţă de ziua precedentă); 925.001 teste. Dintre persoanele confirmate pozitiv, la 17 iulie, 24.598 au fost externate. Dintre persoanele externate, 22.312 sunt pacienţi vindecaţi, iar 2.286 – asimptomatici externaţi la 10 zile după depistare.
* Guvernul a adoptat, în şedinţa extraordinară din 15 iulie, Hotărârea nr. 553 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României însoţită de trei anexe. Starea de alertă se prelungeşte, astfel, cu 30 de zile, începând cu 17 iulie 2020. „Această prelungire a stării de alertă nu vine nici cu restricţii noi, dar, din nefericire, nici cu măsuri noi de relaxare aşa cum ne-am fi dorit pe domeniile care au rămas încă afectate”, a precizat vicepremierul Raluca Turcan, în cadrul şedinţei de guvern din 15 iulie.
Starea de alertă pe teritoriul României a fost instituită la 18 mai 2020 şi prelungită cu încă 30 zile, începând cu data de 17 iunie 2020.
* Austria a interzis, începând cu 16 iulie, cursele aeriene regulate directe din zece state, printre care România şi toate ţările din Balcanii de Vest, conform unui ordin al ministrului sănătăţii, Rudolf Anschober, potrivit agenţiei APA. Ordinul a actualizat lista ţărilor considerate cu „risc de SARS-CoV-2”, care cuprindea, la data menţionată, 18 state. Pe listă au fost adăugate zece ţări: Bulgaria, România, Republica Moldova, toate statele din Balcanii de Vest, precum şi Egipt.
AFACERI EUROPENE
* Preşedintele Klaus Iohannis participă, în perioada 17-18 iulie 2020, la Consiliul European Extraordinar de la Bruxelles pe tema bugetului pe termen lung al Uniunii Europene (UE). În prima zi a reuniunii, preşedintele Iohannis a declarat că România are o şansă mare să obţină o finanţare consistentă pentru următorii ani din partea UE. Iohannis a subliniat importanţa fondurilor de coeziune şi a celor cuprinse în Politica Agricolă Comună, pentru ţara noastră.
POLITIC
* Camera Deputaţilor a fost convocată, într-o nouă sesiune extraordinară, în perioada 16-31 iulie, în prelungirea actualei sesiuni extraordinare, a decis, la 14 iulie, Biroul permanent al forului legislativ. Potrivit programului aprobat, deputaţii vor lucra de joi şi până săptămâna viitoare în comisii, iar şedinţe de plen vor fi în 27 şi 28 iulie. Actuala sesiune extraordinară a Camerei Deputaţilor s-a încheiat la 15 iulie 2020.
* Camera Deputaţilor a adoptat, la 14 iulie, propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei României – „Fără penali în funcţii publice”. S-au înregistrat 295 de voturi „pentru” şi o abţinere. Propunerea legislativă prevede completarea articolului 37 din Constituţie – Dreptul de a fi ales – cu un nou text, potrivit căruia cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu mai poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării. Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Senatului. Potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, trebuie validat referendumul organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.
* Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la 15 iulie, legea care are ca obiect de reglementare modificarea Legii educaţiei naţionale, în sensul interzicerii în şcoli a unor activităţi, între care prozelitismul religios şi cele în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen. „În unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, sunt interzise: activităţile care încalcă normele de moralitate; activităţile care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic; activităţile de natură politică; prozelitismul religios; activităţile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi; activităţile care contravin principiilor prevăzute la art.3”, prevede legea.
* La 16 iulie, plenul Senatului a dat vot favorabil proiectului de lege privind carantina şi izolarea. S-au înregistrat 115 voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi trei abţineri. Proiectului iniţiat de Guvern i-au fost aduse mai multe modificări în Comisia juridică, în 6 zile de dezbateri, care s-au prelungit de câteva ori după miezul nopţii.
Principalele prevederi ale formei adoptate la 16 iulie de Senat:
– Măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care: a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu; b) au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată a fi infectată de o boală infecto-contagioasă. Măsura se instituie pe durata perioadei de incubaţie specifice bolii infecto-contagioase suspicionate.
– Izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină. Izolarea se instituie, cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestui acord atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli cu risc iminent de transmitere comunitară – într-o unitate sanitară sau după caz într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore. După cele 48 de ore, medicul poate recomanda prelungirea măsurii izolării. Dacă persoanele refuză în continuare, medicul informează DSP care, în termen de cel mult 2 ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura, iar persoana în cauză o poate contesta în instanţă.
De asemenea, senatorii au eliminat toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen – elemente cuprinse în proiectul iniţial.
Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost iniţiat de Guvern la 7 iulie 2020 şi adoptat de Camera Deputaţilor la 9 iulie 2020, cu modificări. Senatul fiind cameră decizională, legea va merge la promulgare.
ELECTORAL
* La 16 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea datei de 27 septembrie pentru alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din acest an, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora.
ADMINISTRAŢIE
* Primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă, a anunţat, la 16 iulie, lansarea Partidului Bucureşti 2020. Acesta a afirmat că nu se mai regăseşte în PSD, formaţiune politică a cărei „reformare rămâne un deziderat perpetuu”.
JUSTIŢIE
* DIICOT a anunţat, la 15 iulie, că a dispus clasarea dosarului privind protestul din 10 august 2018, atât partea în care au fost cercetaţi şefii Jandarmeriei, cât şi sesizarea privind o tentativă de lovitură de stat. Pe de o parte, DIICOT a stabilit că nu sunt probe care să arate că a fost vorba de o tentativă de lovitură de stat, aşa cum susţinea Jandarmeria Română în plângerea depusă la Parchet. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte plângerile făcute de protestatari cu privire la modul în care a acţionat Jandarmeria şi la acuzaţiile că aceştia ar fi premeditat înăbuşirea protestului, procurorii DIICOT spun că nu sunt probe suficiente şi au decis clasarea acuzaţiilor de abuz în serviciu şi purtare abuzivă pe numele şefilor de atunci ai Jandarmeriei Române şi Jandarmeriei Capitalei.
* Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea Secţiei speciale de arestare preventivă a fostului procuror Mircea Negulescu, acesta fiind plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile şi având interdicţia de a pleca din ţară şi de a lua legătura cu Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă – părţi vătămate în dosar.
SOCIAL
* Minerii de la exploatarea de huilă Vulcan, din Valea Jiului, au protestat spontan, la 14 iulie, la intrarea în schimbul de dimineaţă, solicitând explicaţii din partea conducerii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) în ceea ce priveşte plata drepturilor băneşti prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, între acestea numărându-se tichetele de masă şi ajutoarele pentru încălzire.
* Curtea Constituţională a României a decis, la 15 iulie, cu unanimitate de voturi, că legea care anula OUG 2/2020, prin care era amânată până la 1 august dublarea alocaţiilor acordate copiilor, este constituţională. Este vorba de o lege adoptată în Parlament, prin care a fost respinsă OUG 2/2020 adoptată la începutul anului de către Guvern, act normativ care amâna, de la 1 februarie la 1 august, intrarea în vigoare a dublării alocaţiilor pentru copii. Prin această decizie, Curtea Constituţională a aprobat, practic, dublarea alocaţiilor pentru copii, aşa cum prevedea art.I pct.1 din Legea nr.14/2020. Prin această lege, alocaţia pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani creşte la 300 de lei.
SPORT
* Clubul de fotbal FC Dinamo a anunţat oficial, la 14 iulie, instalarea în funcţia de antrenor principal a lui Gheorghe Mulţescu în locul lui Adrian Mihalcea, postul de director tehnic fiind preluat de Cornel Ţălnar. Conducerea susţine că a renunţat la serviciile lui Adrian Mihalcea deoarece acesta nu a reuşit să obţină rezultatele aşteptate.
* FCSB a anunţat, la 15 iulie, că Bogdan Vintilă a părăsit postul de antrenor principal al echipei, locul său fiind ocupat de Anton Petrea. Bogdan Vintilă a ocupat funcţia de antrenor principal între 23 august 2019 şi 15 iulie 2020. AGERPRES/(Documentare – Ionela Gavril, editor: Doina Lecea)
*** Materialul a fost realizat în baza ştirilor AGERPRES.
sursa: AGERPRES