Retrospectiva săptămânii: Traiectoria deputatului Gațcan și a guvernului Chicu

Dintre evenimentele politice ale săptămânii ce tocmai se încheie, Valentina Ursu a ales două, considerându-le cele mai importante: semnele de întrebare legate de soarta cabinetului lui Ion Chicu și evoluțiile din parlament legate de deciziile fostului deputat Ștefan Gațcan.

 

În ședința plenară de astăzi a legislativului, premierul Ion Chicu urma să prezinte cele patru proiecte de lege pentru care executivul își angajează răspunderea. Decât să-și asume răspunderea, mai bine să plece, este concluzia comentatorului politic și editorialistului Nicolae Negru.

„Guvernul Chicu trebuie să-și dea demisia, fiindcă se vede că nu are majoritatea parlamentară și nu poate acționa în folosul lui Dodon, dar el pentru asta a fost pus acolo – să acționeze în folosul lui Dodon – și nu se va bucura de încredere. Acum dacă, într-adevăr, se vrea stabilitate și dacă se vrea ca Republica Moldova să meargă înainte, după această demisie a guvernului, se așază politicienii, toți liderii se așază la masă și văd ce fac ei mai departe. Piatra de poticnire acum este guvernul Chicu. Dacă își dă demisia guvernul Chicu, situația se schimbă radical.

 

În primul rând, Partidul Democrat va trebui să se gândească ce preferă – să meargă la sinucidere politică în alegeri anticipate ori poate să contribuie la instalarea unui alt guvern, să zicem, tehnocrat în adevăratul sens al cuvântului, care să pregătească republica pentru eventualele alegeri anticipate, dar în care să aibă toată lumea încredere, să fie libere și corecte, nu niște alegeri parlamentare anticipate care să-l favorizeze pe Dodon. Și prezidențiale, apropo. Deci, asta ar fi soluția – să-și dea demisia Ion Chicu, să plece acest guvern și să se pornească o construcție guvernamentală de la început, cu toate partidele care se află în parlament.”

Europa Liberă: Un parlamentar, un fost parlamentar, Gațcan, dispărut a stârnit o (…)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.