Reuniunea extraordinară a Consiliului European din 17-18 iulie 2020

Liderii UE se vor întâlni faţă în faţă la Bruxelles, la 17-18 iulie 2020, pentru a discuta planul de redresare care oferă un răspuns la criza COVID-19, precum şi despre un nou buget al UE pe termen lung, se arată pe https://www.consilium.europa.eu/.

Este vorba despre prima întâlnire în format fizic după mai multe reuniuni ale Consiliului European în sistem videoconferinţă.

Propunerea privind CFM a preşedintelui Consiliului European din 10 iulie 2020
La 10 iulie, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi-a prezentat propunerea privind Cadrului Financiar Multianual (CFM) şi pachetul de redresare. „Săptămâna trecută, am încheiat discuţiile mele bilaterale cu cei 27 de lideri ai UE. (…) Din aceste discuţii, am identificat cele şase elemente de bază ale unui posibil acord viitor. Şi trebuie să găsim echilibrul potrivit pentru a ajunge la un acord politic final”, a precizat Charles Michel, la 10 iulie.

Cele 6 elemente constitutive, prezentate de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, sunt:

*dimensiunea Cadrului Financiar Multianual (CFM) 20201 -2027 – 1.074 miliarde de euro.
* menţinerea corecţiilor forfetare (aşa-numitele rabaturi) pentru Danemarca, Germania, Olanda, Austria şi Suedia.
* cuantumul fondului de redresare – 750 de miliarde de euro; menţinerea echilibrului dintre împrumuturi, garanţii şi granturi, pentru a se evita împovărarea excesivă a statelor membre care au niveluri ridicate ale datoriei.
* alocarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă: 70% din Mecanismul de redresare şi rezilienţă ar urma să fie angajat în 2021 şi 2022, potrivit criteriilor de alocare ale Comisiei; 30% ar fi angajat în 2023, ţinând seama de scăderea PIB-ului în 2020 şi 2021. Pachetul financiar total ar trebui plătit până în 2026.
* pregătirea, de către statele membre, a planurilor naţionale de redresare şi de rezilienţă pentru perioada 2021-2023, în concordanţă cu semestrul european şi mai ales cu recomandările specifice fiecărei ţări. Planurile vor fi reexaminate în 2022.

Propunerea preşedintelui Charles Michel din 10 iulie menţine, astfel, cele 750 de miliarde de euro propuse de Comisia Europeană la 27 mai, însă diminuează cu 26 de miliarde de euro propunerea privind bugetul multianual de 1.100 de miliarde de euro a executivului european.

Charles Michel va prezenta propunerea de compromis celor 27 şefi de stat şi de guvern la summitul european din 17-18 iulie.

Propunerea privind CFM a Comisiei din 27 mai 2020
Pentru a răspunde consecinţelor negative de ordin economic şi social ale pandemiei de COVID-19, Comisia a propus, la 27 mai 2020, un buget pe termen lung al UE revizuit, informează site-urile https://www.consilium.europa.eu/, https://ec.europa.eu/ şi https://eur-lex.europa.eu/.

Propunerea Comisiei este un buget al UE pe şapte ani de 1.850 de miliarde de euro, dintre care 1.100 de miliarde euro sunt alocaţi pentru un buget pe termen lung revizuit al Uniunii 2021-2027, iar 750 de miliarde de euro sunt alocate pentru majorarea instrumentului temporar Next Generation EU.

Decizia privind bugetul pe termen lung al UE necesită obţinerea unui acord unanim în cadrul Consiliului, aprobarea Parlamentului European – Parlamentul poate aproba sau respinge poziţia Consiliului, însă nu poate formula amendamente. Discuţiile pe marginea CFM au început încă din anul 2018.

***

Cea mai recentă întrunire a Consiliului European, în format videconferinţă, a avut loc la 19 iunie, când liderii Uniunii au luat în discuţie propunerea Comisiei Europene din 27 mai 2020 privind un nou instrument de redresare şi privind cadrul financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027.

***
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituţiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele şapte instituţii ale UE. Astfel, Consiliul defineşte orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii. Consiliul European stabileşte agenda politică, în mod tradiţional prin intermediul „concluziilor” adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes şi măsurile care urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituţiei sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situaţii menţionate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată. AGERPRES/(Documentare – Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: consilium.europa.eu

sursa: AGERPRES


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.