Salarii mici, amenințări și exploatare – așa descriu mulți sezonieri de la abatoarele din Germania atmosfera de la lucru. Câțiva, între care și români, au avut curajul să vorbească despre condițiile de muncă și trai oferite de patronii abatoarelor, devenite acum focare COVID-19.
Mulți români se plâng că, practic, sunt trași pe sfoară de firmele de intermediere prin care vin la abatoatele din Germania.
În cele mai multe cazuri, firmele de recrutare sunt angajatorii, nu abatorul propriu zis.
De aici apar abuzurile: oamenilor li se promite un anumit salariu, dar nu li se spune că din acea sumă se scad bani pentru cazare. Sau li se promit ore suplimentare, dar adesea nu primesc niciun ban în plus, deși stau peste program.
Acum se lucrează la legea care ar urma să reducă mult rolul intermediarilor.
Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Ministrul Muncii din Germania s-a implicat și românii vor avea contracte direct cu proprietarii acestor abatoare și în general cu cei care sunt beneficiarii muncii lor, și nu prin intermediari.
Criza COVID și îmbolnăvirile în masă în rândul sezonerilor, între ei mulți români, a scos la iveală condițiile de lucru și trai din abatoare.
Înainte de a pleca să lucreze în Germania, oamenii trebuie să fie atenți la ce semnează.
Deja sunt multe anunțuri de recrutare pentru est-europeni la abatoarele din Germania, ținând cont că redeschiderea lor e o chestiune de zile.
sursa: TVR