Mai mult de jumătate dintre români nu îşi permit ‘luxul’ unei vacanţe departe de casă. Specialiştii în turism spun că, din analizele facute de ei, numărul real este mult mai mare. Un studiu Eurostat arată că suntem pe primul loc în Uniunea Europeană atunci când vine vorba de lipsa banilor pentru vacanţe.
Stresați, muncind din greu, cu banii drămuiți de la lună la lună, acum, mai mult ca oricând, în contextul instabilității economice provocată de pandemia de COVID-19, pentru tot mai mulți români o simplă vacanță de o săptămână este sinonimă cu un lux de nepermis, potrivit unui studiu Eurostat.
În rândul statelor membre UE, anul trecut, cei mai mulți români (54%) nu îşi puteau permite anul trecut să îşi cumpere o săptămână de vacanţă pe an departe de casă, ei fiind urmaţi de greci (49%), croaţi (48%), ciprioţi (45%) şi italieni (44%).
Specialiștii în turism au estimări chiar mai sumbre, iar explicația e simplă.
Pachetele clasice de servicii turistice cu transport, cazare, masă, excursii sunt prea puțin căutate de români chiar și după ce au primit vouchere de vacanță.
Cu astfel de tichete în buzunar, unii s-au bucurat de concediu după zeci de ani în care n-au văzut marea sau muntele.
Iar aceste neajunsuri, explică psihologii, au ecouri în toate aspectele vieții noastre.
Potrivit aceluiași raport Eurostat, la polul opus, numai 10% dintre suedezi nu îşi puteau permite o vacanță anul trecut, ei fiind urmaţi îndeaproape de luxemburghezi și danezi, finlandezi, nemţi şi austrieci.
sursa: TVR