Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu
Ulei de patlagina

Uleiul de pătlagină un vindecător rapid al rănilor de orice fel

Publicat: 08 iulie 2020

Foarte mulți au această plantă în grădină, dar nu știu să o recunoască sau să o exploateze în scop medicinal. Uleiul de pătlagină poate fi un leac vindecător de mare preț pentru organism, atât la nivel extern, cât și intern.

Descoperiți, în rândurile de mai jos, cum se prepară acest ulei și la ce îl poți folos.

Ulei de patlagina: eunis.eea.europa.eu/Freepik.com

Frunzele de pătlagină sunt bogate în taninuri și aucubină, compuși care exercită o acțiune astringentă. Au de asemenea mucilagii cu efect emolient și calmant.

Aceste substanțe acoperă rănile cu o peliculă protectoare și totodată diminuează durerea și disconfortul asociate.

Pătlagina este antiinflamatoare, hemostatică, antibacteriană și antibiotică.

Alantoina pe care o conține este implicată în creșterea celulelor și regenerarea țesuturilor.

Înainte vreme, oamenii de la sate aplicau frunzele de pătlagină verzi direct pe răni (mărunțite sau mestecate în gură), pentru a curăța rana și a accelera procesul de vindecare.

Citește și Pătlagina o minune de plantă ascunsă sub masca unei buruieni

Pătlagina are un sezon lung, astfel încât frunzele sale pot fi culese timp de aproape jumătate de an, începând cu luna iunie și până în octombrie.

Evitați zonele poluate. Nu culegeți pătlagina care crește pe lângă drumurile cu trafic intens.

Puteți recolta frunzele de pătlagină atât înainte, cât și în timpul înfloririi plantei.

Procedura trebuie efectuată pe timp uscat, după ce s-a ridicat roua. Se cuprinde rozeta de frunze cu mâna stângă, iar cu mâna dreaptă se taie planta de la baza solului.

Uleiul de pătlagină este un mod ingenios de a conserva valoarea acestei plante pentru a o putea folosi pe tot parcursul anului.

Ingrediente

Metodă de preparare

Frunzele de pătlagină se introduc într-un borcan de sticlă și se toarnă peste ele uleiul de cocos. Dacă acesta este solid, topiți-l la bain-marie pentru a redeveni lichid.

Apăsați frunzele în borcan cu o lingură, asigurându-vă că sunt bine acoperite de ulei. Completați cu ulei suficient dacă acesta se evaporă.

Acoperiți gura borcanului cu o bucată de tifon și legați-o cu un elastic. Puneți borcanul într-un loc întunecos.

Lăsați plantele la macerat în ulei cel puțin 1 lună. În tot acest interval va trebui să agitați recipientul zilnic.

Strecurați uleiul printr-un tifon des și stoarceți-l bine la final, pentru a extrage tot lichidul.

Etichetați borcanul cu numele preparatului și data la care l-ați pregătit.

Uleiul de pătlagină grăbește vindecarea pielii rănite. Calmează, hidratează și hrănește țesuturile afectate. Poate fi utilizat în:

Citește și De ce este bine să avem o cutie cu cremă de pătlagină în casă

Surse articol:

1. Simply Beyond Herbs, 10 Secret uses of plantain oil: https://simplybeyondherbs.com/plantain-oil-for-skin/2. Maria Treben, Pătlagina-Îngustă, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea-Ciuc, 2007, pp. 41-433. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Pătlagina, Plantele Medicinale Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, pp. 126-127 4. Hypericum Impex, Patlagina: https://hypericumimpex.ro/patlagina-plantago/

sursa: lataifas.ro

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.