În urmă cu 100 de ani, la 10 iulie 1920, era publicată „Glinda of Oz”, cea de-a paisprezecea carte, ultima din seria originală Oz, scrisă de L. Frank Baum, autor de literatură pentru copii. Ilustraţiile cărţii au fost realizate de John R. Neill, notează https://www.goodreads.com/.
Cartea relatează aventurile prin care trec prinţesa Ozma din Oz şi cea mai dragă prietenă a sa, Dorothy Gale (originară din Kansas), în călătoria lor periculoasă către un colţ îndepărtat al minunatului Tărâm al lui Oz, unde, două triburi – „Flatheads” şi „Skeezers” – şi-au declarat război. Hotărâtă să îşi ţină supuşii departe de o confruntare, prinţesa Ozma porneşte la drum pentru a restabili pacea, notează https://www.goodreads.com/.
„Flatheads” trăiesc într-o cetate pe un vârf de munte şi sunt conduşi de despoticul Su-dic, care se pregăteşte să îi atace pe „Skeezers”. Aceştia sunt conduşi de o tânără regină dominatoare, care are un secret întunecat. După ce au rezolvat cu succes o serie de provocări şi ajung în acest loc îndepărtat din Oz, unde cele două grupuri trăiesc o existenţă izolată, Dorothy şi Ozma descoperă că „Skeezers” trăiesc într-un oraş din sticlă pe o insulă din centrul Lacului Magic. Pentru o măsură suplimentară defensivă, insula poate fi coborâtă în lac până când este complet scufundată. Când conducătorul „Flatheads” refuză să coopereze cu Ozma, ea şi Dorothy o caută pe regina tribului „Skeezers”, în speranţa că va fi mai rezonabilă. Dar regina le aruncă în închisoare şi, apoi, scufundă întregul oraş sub apă. Acum totul depinde de Vrăjitoarea cea Bună Glinda. Aceasta îi adună pe toţi consilierii prinţesei Ozma – inclusiv pe prietenii lui Oz, precum Sperietoarea, Omul de Tinichea, Leul cel Laş, Fetiţa Patchwork, Shaggy Man, Tik-Tok şi Vrăjitorul din Oz – şi pornesc la drum să îşi salveze prietenii, potrivit https://www.rareozbooks.com/.
În noiembrie 2000, manuscrisul „Glinda of Oz” a fost donat Bibliotecii Congresului SUA, de către trei membri ai familiei Baum, şi anume: Gita Dorothy Morena, strănepoata scriitorului L. Frank Baum, strănepotul Craig Frederick Mantele şi nepoata Janet Baum Donaldson, consemnează https://www.loc.gov/. Multe dintre numele din poveste sunt importante, în special, din cauza relaţiei apropiate a familiei cu cartea. Moştenitorii au donat manuscrisul în acord cu ultimele dorinţe ale nepoatei lui Baum, Ozma Baum Mantele. Anterior, sute de vizitatori au văzut manuscrisul expus în cadrul expoziţiei „The Wizard of Oz: An American Fairy Tale”.
„Suntem încântaţi să facem această donaţie” au transmis moştenitorii Baum, Bibliotecii Congresului. „Au trecut 100 de ani de când aventurile lui Dorothy în Oz au fost publicate pentru prima dată în „Minunatul Vrăjitorul din Oz”. Călătoriile ei în acest tărâm magic au devenit parte integrală a culturii americane şi suntem fericiţi să contribuim cu acest manuscris, pentru încântarea marelui public. Fie ca toţi cei care citesc cuvintele lui L. Frank Baum să îşi dezvolte înţelepciunea interioară, compasiunea şi curajul şi, ca şi Dorothy, să îşi găsească drumul spre casă”, potrivit https://www.loc.gov/.
Scriitorul L. (Lyman) Frank Baum s-a născut la 15 mai 1856, la Chittenango în New York. Educaţia sa a început acasă iar la vârsta de 12 ani, a mers la Academia Militară Peekskill. A părăsit şcoala, doi ani mai târziu, din cauza unor probleme de sănătate. Nu a obţinut nicio diplomă, devenind interesat de actorie şi de scrierea de piese pentru teatru, potrivit https://www.biography.com/.
A fost ziarist şi om de afaceri, după care, pe la vârsta de patruzeci de ani, a început să scrie poveşti pentru copii. El şi-a descoperit talentul de a spune poveşti din momentele în care făcea pe povestitorul pentru cei patru copii ai săi din căsătoria cu Maud Gage. Cei doi s-a căsătorit în 1882, Gage fiind fiica faimoasei sufragiste Matilda Joslyn Gage. În 1897, Baum a publicat prima sa colecţie pentru tinerii cititori „Mother Goose in Prose”, care a fost ilustrată de Maxfield Parish. A urmat o altă poveste extrem de populară „Father Goose, His Book”, care a devenit cel mai vândut titlu pentru copii din 1899 şi a prezentat ilustraţii de W. W. Denslow.
În 1900, Baum a introdus cititorii într-un ţinut fantastic, plin de vrăjitoare, pitici şi o fată pe nume Dorothy din Kansas, în „Minunatul Vrăjitor din Oz”. Povestea lui Dorothy ce îşi caută drumul spre casă, însoţită de un Om de Tinichea, un Leu Laş şi o Sperietoare, s-a dovedit a fi destul de populară. Baum a scris despre intenţiile sale în introducerea cărţii: „Minunatul Vrăjitor din Oz a fost scris, astăzi, doar pentru plăcerea copiilor. Aspiră să fie un basm modern, în care uimirea şi bucuria sunt păstrate iar durerile de inimă şi coşmarurile sunt lăsate afară”, potrivit https://www.biography.com/. Doi ani mai târziu, basmul a devenit un musical de succes pe Broadway.
Seria Oz cuprinde: „The Marvelous Land of Oz” (1904), „Queer Visitors from the Marvelous Land of Oz” (1905, bandă desenată cu 27 de poveşti), „The Woggle-Bug Book” (1905), „Ozma of Oz” (1907), „Dorothy and the Wizard in Oz” (1908), „The Road to Oz” (1909), „The Emerald City of Oz” (1910), „The Patchwork Girl of Oz” (1913), „Little Wizard Stories of Oz” (1913, colecţie de 6 scurte poveşti), „Tik-Tok of Oz” (1914), „The Scarecrow of Oz” (1915), „Rinkitink in Oz” (1916), „The Lost Princess of Oz” (1917), „The Tin Woodman of Oz” (1918), „The Magic of Oz” (1919, publicată postum), „Glinda of Oz” (1920, publicată postum).
Alte poveşti: „American Fairy Tales” (1901), „The Life and Adventures of Santa Claus” (1902), „Queen Zixi of Ix” (1905), „The Fate of a Crown” (1905), „Sam Steele’s Adventures on Land and Sea” (1906), „Daughters of Destiny” (1906, roman), seria „Aunt Jane’s Nieces” (1906, scrisă sub pseudonimul Edith Van Dyne), „The Last Egyptian” (1907).
În 1910, Baum s-a mutat împreună cu familia la Hollywood, unde a muncit pentru ca poveştile sale să ajungă pe marele ecran. Primele versiuni ale poveştilor din seria Oz au fost realizate ca scurtmetraje.
În 1918 a suferit o intervenţie chirurgicală la vezica biliară din care nu s-a mai recuperat. Frank Baum a murit pe 6 mai 1919, la casa sa de la Hollywood. „Glinda of Oz” a fost ultimul titlu, al paisprezecelea, pe care l-a scris pentru serialul Oz. A fost publicat la 10 iulie 1920.
După moartea sa, seria Oz a fost continuată de alţi autori, în mod remarcabil de Ruth Plumly Thompson, care a mai scris 19 volume adiţionale. La douăzeci de ani de la moartea sa, o nouă versiune de film a poveştii sale clasice a apărut pe marele ecran. „Vrăjitorul din Oz” în regia lui Victor Fleming, cu Judy Garland, Bert Lahr, Jack Haley, Ray Bolger şi Frank Morgan, lansat în 1939, a devenit unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei. AGERPRES/(Documentare – Irina Andreea Cristea, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa foto: L. Frank Baum/Facebook.com
sursa: AGERPRES