Critic National

Stiri si informatii de ultima ora

12 alimente care nu expiră (aproape) niciodată!

12 alimente care nu expira (aproape) niciodata

Știați că există alimente care au o durată de viață nelimitată? În rândurile de mai jos veți găsi o listă cu 12 produse alimentare și ingrediente care nu expiră (aproape) niciodată.

Așadar, înainte să faceți curat în cămară și să aruncați produsele pe care le țineți acolo de mult timp, consultați lista de mai jos.

12 alimente care nu expira (aproape) niciodata: Freepik – www.freepik.com

Dacă veți fi atenți, majoritatea produselor „la ofertă” expiră în câteva zile. Acesta este de altfel motivul pentru care magazinele le scot „la promoție” și de vând la un preț mai mic.

Însă nu toate produsele devin inutilizabile după data de expirare trecută pe etichetă. Sunt alimente care pot fi păstrate ani de zile sau chiar decenii.

Dacă ai în casă un borcan cu miere de câțiva ani și este cristalizată, nu o arunca. Nu și-a pierdut nici gustul, nici calitățile.

Apicultorii spun că mierea care nu se cristalizează, nu este naturală.

Rezistența mierii se datorează conținutului ei redus în apă – 17%. Este un procent prea mic pentru ca bacteriile și fungii să se dezvolte în ea.

Mierea este un conservat natural extraordinar, atât pentru alte alimente, cât și pentru sine însăși.

Pentru a transforma mierea cristalizată în miere lichidă, țineți borcanul în apă fierbinte câteva minute.

Deși acest produs are dată de expirare pe ambalaj, el poate rezista pe termen nedeterminat. Cu condiția să fie păstrat într-un recipient etanș.

Depozitați zahărul într-un loc uscat, ferit de căldură și lumină. Doar zahărul ținut într-un loc umed poate dezvolta bacterii.

Spre deosebire de orezul brun, orezul alb are o cantitate mai mică de ulei și de aceea nu se strică. Se va menține într-o stare perfectă dacă îl păstrați într-un recipient închis.

Citește și – Cum putem verifica dacă ouăle expirate mai sunt bune de mâncat

Sarea este un conservant în sine, unul din primii agenți de conservare ai alimentelor folosiți vreodată. Datorită faptului că deshidratează bacteriile, are un termen de valabilitate indefinit.

Trebuie să știți însă că sarea cu adaos de iod are o durată de viață mai mică.

Un alt ingredient uscat care rezistă timp este amidonul de porumb. Respectați aceleași reguli de depozitare recomandate mai sus, și îl veți putea folosi mulți ani fără probleme.

Oțetul este utilizat de mai bine de 2.000 de ani, ca aromatizant și conservant alimentar, ca antiseptic și dezinfectant.

A demonstrat activități bacteriostatice și bactericide împotriva bacteriilor dezvoltate în alimente, precum E. coli.

Datorită faptului că este acid în natură, oțetul are un efect de auto-conservare.

Oțetul alb nu se schimbă în timp. doar oțetul de mere și oțetul de vin își modifică aspectul și culoarea. Cu toate acestea, toate tipurile de oțet rămân bune pentru consum și utilizare.

O sticluță de extract pur de vanilie poate fi folosită peste ani și ani, datorită conținutului bogat în alcool (40%).

Esența de vanilie din comerț nu este 100% pură. Poate conține și alte ingrediente care îi reduc durata de valabilitate.

Siropul de arțar dintr-o sticlă nedesfăcută poate fi bun după veacuri, cu condiția să fie autentic.

Dacă ați desfăcut sticla, țineți-l în frigider și va rezista câțiva ani buni.

Cine i-ar da șanse acestui produs să reziste atât de mult timp? Cine nu știe că sosul de soia conține foarte multă sare. Țineți sticla închisă bine, într-un loc ferit de lumina soarelui și sosul va rămâne în stare bună multă vreme.

Fasolea este întotdeauna un aliment de nădejde într-o situație de criză. Ea poate rezista zeci de ani, după cum a demonstrat-o un studiu realizat în 2005 la Universitatea Brigham Young din Utah.

Singura condiție este să fie păstrată într-un loc uscat și răcoros.

Era o vreme când laptele praf era în mare vogă. Stătea cu lunile în dulap și nu se altera deloc.

Laptele praf poate rezista până la 10 ani dacă este păstrat într-un recipient etanș, sub 15 grade Celsius. Dacă îl veți puneți în congelator, va rezista la nesfârșit.

Citește și – Congelarea fructelor pentru iarnă – o metodă de conservare care păstrează nutrienții, proprietățile și aroma fructelor

Nu este vorba despre pungile de popcorn din magazine, care se fac la cuptorul cu microunde, ci despre știulete de porumb.

Porumbul uscat nu expiră niciodată dacă este ținut în locuri uscate și răcoroase. Veți putea face floricele din el și peste ani de zile.

Alte alimente care nu se strică ușor:

Cu siguranță există și alte alimente care o durată mare de viață. Produsele bogate în sare, zahăr și alcool au în general o rezistență sporită.

Surse articol:

1. Jill Nystul, 13 Surprising Foods That Will Never Expire, One Good Thing: https://www.onegoodthingbyjillee.com/10-foods-that-will-never-expire/2. E Entani, M Asai, S Tsujihata, Y Tsukamoto, M Ohta, Antibacterial action of vinegar against food-borne pathogenic bacteria including Escherichia coli O157:H7, J Food Prot. 1998 Aug;61(8):953-9: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9713753/3. Eat This, 33 Foods That Have a Really Long Shelf Life: https://www.eatthis.com/food-that-doesnt-go-bad/

sursa: lataifas.ro


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.