Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu

8 august – Ziua ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est)

Publicat: 09 august 2020

Ziua Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (Association of Southeast Asian Nations – ASEAN) este sărbătorită în fiecare an la 8 august, dată la care, în 1967, a fost înfiinţată această organizaţie.

În 2020 preşedinţia ASEAN este deţinută de Vietnam, iar tema aleasă pentru perioada acestei preşedinţii este ”Cohesive and Responsive”, potrivit https://asean.org/asean/asean-chair/.

La 30 iulie 2020, Secretariatul ASEAN a reunit un grup de experţi la nivel mondial care să-şi împărtăşească părerile cu privire la impactul şi răspunsurile la pandemia COVID-19 şi care au discutat perspectivele asupra unor politici pentru recuperare post-pandemie. Dialogul la nivel înalt despre recuperarea post-pandemie în cadrul ASEAN a fost deschis de secretarul general al ASEAN, Dato Lim Jock Hoi, şi moderat de secretarul general adjunct pentru Comunitatea Economică ASEAN, Aladdin Rillo, potrivit https://asean.org/. Vorbitorii au evidenţiat priorităţile politice şi strategiile menite să atenueze impactul pandemiei. În plus, aceştia au discutat despre digitalizare şi rolul indispensabil al acesteia în răspunsul la pandemia de COVID-19, eforturile de recuperare şi nu numai, evidenţiind în acelaşi timp importanţa implicării şi parteneriatelor părţilor interesate în recuperarea la nivel comunitar.

Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est a fost creată la Bangkok, în Thailanda, odată cu semnarea Declaraţiei ASEAN (Declaraţia de la Bangkok) de către cele cinci state fondatoare: Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore şi Thailanda, potrivit site-ului organizaţiei www.asean.org. ASEAN are în prezent zece membri: Brunei Darussalam (care a aderat la 7 ianuarie 1984), Cambodgia (30 aprilie 1999), Filipine, Indonezia, Laos (23 iulie 1997), Malaezia, Myanmar (23 iulie 1997), Singapore, Thailanda şi Vietnam (28 iulie 1995).

Obiectivele ASEAN vizează: accelerarea creşterii economice şi a progresului social, precum şi dezvoltarea culturii în regiune, prin eforturi comune în spiritul egalităţii şi parteneriatului în vederea consolidării bazelor pentru o comunitate prosperă şi paşnică a naţiunilor din Asia de Sud-Est; promovarea păcii şi stabilităţii în regiune, prin respectarea justiţiei şi a statului de drept în relaţiile dintre ţările din regiune şi aderarea la principiile Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite; promovarea unei colaborări active şi a asistenţei reciproce pe teme de interes comun în domeniile economic, social, cultural, tehnic, ştiinţific şi administrativ; furnizarea de asistenţă reciprocă sub formă de facilităţi de pregătire şi cercetare în domeniile educaţional, profesional, tehnic, administrativ; îmbunătăţirea colaborării pentru utilizarea mai eficientă a agriculturii, industriei, creşterea schimburilor comerciale ş.a.; menţinerea unei cooperări strânse şi benefice cu organizaţiile internaţionale şi regionale care au scopuri şi obiective asemănătoare.

La 15 decembrie 2008 a intrat în vigoare Carta ASEAN, eveniment marcat de o adunare a miniştrilor de externe ai ASEAN, la Secretariatul organizaţiei din Jakarta. Potrivit Articolului 31 din Carta ASEAN, preşedinţia ASEAN se schimbă anual, pe baza ordinii alfabetice a denumirilor în limba engleză ale statelor membre.

Activitatea curentă este gestionată de Secretariatul ASEAN, cu sediul la Jakarta, condus de secretarul general. Secretariatul a fost înfiinţat în februarie 1976 de către miniştrii de externe ai statelor ASEAN. Secretarul general al ASEAN este numit în cadrul Summit-ului ASEAN pentru un mandat de cinci ani, care nu poate fi reînnoit. În perioada 2018-2022 această funcţie este deţinută de Dato Lim Jock Hoi (Brunei Darussalam).

De-a lungul anilor, au fost semnate mai multe tratate, precum Tratatul de Prietenie şi Cooperare în Asia de Sud-Est (1976) sau Tratatul Zonei Libere de Arme Nucleare din Asia de Sud-Est (1995). În relaţiile dintre ele, statele membre ASEAN au adoptat câteva principii fundamentale, care sunt menţionate în Tratatul de Prietenie şi Cooperare în Asia de Sud-Est: respectul reciproc pentru independenţa, suveranitatea, egalitatea, integritatea teritorială şi identitatea naţională a tuturor naţiunilor; neamestecul în treburile interne; soluţionarea litigiilor pe cale paşnică; renunţarea la ameninţare sau la folosirea forţei; o cooperare eficientă între aceste state.

Summit-ul ASEAN este reuniunea anuală la nivel înalt a organizaţiei şi priveşte cooperarea în domeniile securităţii, economiei şi culturii. Primul summit a fost organizat în Bali, la 23-24 februarie 1976. La 26 iunie 2020 a avut loc, la Hanoi, în Vietnam, ceremonia de deschidere a celui de-al 36-lea summit – virtual – al ASEAN.

Între partenerii de dialog ai ASEAN se numără: Uniunea Europeană, Canada, Statele Unite ale Americii şi Rusia. ASEAN a stabilit relaţii de dialog cu Comunitatea Economică Europeană (devenită ulterior Uniunea Europeană) în 1977. O piatră de hotar importantă în relaţiile dialogului ASEAN-UE a fost marcată în 2007 prin adoptarea Declaraţiei de la Nürnberg privind un un parteneriat consolidat între UE şi ASEAN, care stabileşte viziunea şi angajamentul pe termen lung al ambelor părţi, în vederea colaborării şi atingerii unor obiective comune. Reuniunile ministeriale UE-ASEAN se desfăşoară o dată la doi ani, alternativ în Europa şi în Asia.

În 2019 preşedinţia ASEAN a fost deţinută de Thailanda. La cea de-a 22-a Reuniune ministerială UE-ASEAN, care s-a desfăşurat la Bruxelles în data de 21 ianuarie 2019, a participat şi o delegaţie a României. ”Desfăşurată în contextul interesului crescut al ambelor părţi pentru aprofundarea relaţiilor, cea de-a 22-a reuniune ministerială UE-ASEAN a avut ca principală temă de dezbatere relaţia UE-ASEAN şi avansarea relaţiilor spre parteneriat strategic bi-regional”, menţiona un comunicat de presă al MAE din 21 ianuarie 2019. AGERPRES/(Documentare – Ruxandra Bratu; editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

* Explicaţie foto: Prim-ministrul vietnamez Nguyen Xuan Phuc, la ceremonia de deschidere a celui de-al 36-lea summit – virtual – al ASEAN, Hanoi, Vietnam, 26 iunie 2020.

sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.