Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, despre cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească: Se urmăresc mai multe colaborări cu primării din localități unde sunt comunități importante de români

Limbă, cultură şi civilizație românească în Franţa. Un curs opțional va fi predat în Hexagon de anul acesta, de către profesori selectați. Este o inițiativă a Institutului Limbii Române și a Ambasadei noastre la Paris. Franța devine a șaptea țară europeană în care va fi predat acest curs opțional. Despre program a oferit detalii, în direct de la Paris, Excelența Sa Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu.

Limbă, cultură şi civilizație românească în Franţa. Un curs opțional va fi predat în Hexagon de anul acesta, de către profesori selectați. Este o inițiativă a Institutului Limbii Române și a Ambasadei noastre la Paris. Franța devine a șaptea țară europeană în care va fi predat acest curs opțional. Despre program a oferit detalii, în direct de la Paris, Excelența Sa Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu.

„În primul rând vreau să vă spun că suntem foarte fericiți că am reușit împreună cu Institutul Limbii Române și Ministerul Educației și Cercetării din România să pornim aceste cursuri. De fapt, ele vor porni în apropierea Parisului, într-o localitate care se numește Blanc-Mesnil, unde trăiește o importantă comunitate de români, aproape două mii de persoane, și acolo, în fiecare săptămână, mai mulți profesori vor merge în școli din localitatea respectivă – am ales școlile împreună cu primarul localității, cu Thierry Meignen, cu care avem o relație foarte bună – și câteva zeci de elevi români sau nu numai, pentru că acest curs nu este deschis numai românilor, vor învăța limba română, elemente de cultură și civilizație românească. Noi credem că este un început și sperăm ca în anii următori acest tip de curs să se extindă și în alte zone din Franța unde trăiesc români”, a declarat ambasadorul Luca Niculescu, la TVR.

În Franța trăiește o comunitate de aproximativ 250 – 350 de mii de români.

„Există o lungă tradiție de cooperare, o lungă prietenie, o veche prietenie între România și Franța și schimburile din țările noastre – aproape că nici nu mai e nevoie să spunem cât de importante sunt – ele au fost ilustrate, de altfel, foarte recent, anul trecut, prin acest sezon România-Franța, în care sute de evenimente românești au avut loc în Franța și sute de evenimente franceze sau organizate de Franța au avut loc în România. Ca să vedeți cât de mare este interesul pentru România, aș spune doar atât – România a fost prima țară europeană cu care Franța a organizat un astfel de sezon”, a detaliat Excelența Sa.

„De asemenea, există interes și pentru limba și cultura română, prin reprezentanții săi. Cioran a trăit în Franța, Ionescu a trăit în Franța, Mircea Cărtărescu, al cărui ultim volum ‘Solenoid’ a fost un best seller la începutul acestui an în Franța. (…) Există un institut în Franța, Inalco, Institutul de Limbi Orientale, unde se învață, unde se predă limba română unor profesori francezi și, de altfel, cunosc câțiva profesori francezi foarte buni, care vorbesc o limbă română exact ca dvs. și ca mine”, a explicat Luca Niculescu.

Pasul făcut acum este doar un început. Se urmăresc mai multe colaborări cu alte primării ale unor localități în care se află comunități importante de români.

„În primul rând ne gândim la tinerii și foarte tinerii români care sunt aici și care se integrează foarte bine, câteodată, după cum îmi spunea un oficial francez, atât de repede, încât trebuie să ții pasul cu ei, deci e foarte util să-și păstreze legătura cu România, legătura cu limba română și să o învețe alături de niște profesori competenți, care sunt formați și care sigur vor preda cele mai bune cunoștințe pentru a păstra legătura cu România”, a conchis ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu.

sursa: TVR


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.