Belarus: Proteste violente după alegerile prezidențiale

Situație tensionată în Belarus după ce președintele Lukașenko a fost proclamat învingător cu 80%, în urma unui scrutin controversat. Mii de oameni au protestat în stradă, manifestațiile au fost reprimate violent, iar candidata opoziției nu a recunoscut rezultatele. Rusia și China l-au felicitat pe liderul din Belarus, UE a condamnat reprimarea demonstrațiilor, iar NATO a exprimat, cităm, serioase preocupări în legătură cu desfășurarea alegerilor prezidențiale în această țară.

În Minsk , la cîteva ore de la închiderea urnelor, străzile au fost inundate de forțe de ordine, au fost scoși scutierii, iar internetul a funcționat cu dificultate sau a fost întrerupt.

Susținătorii opoziției, care sperau într-o răsturnare a situației după alegerile prezidențiale, se confruntau cu perspectiva unui nou mandat pentru Alekandr Lukașenko, cu tunuri cu apă și cu gaze lacrimogene.

Rivala lui Alekandr Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, o fosta profesoară de engleză a obținut 9,9% din voturi. Ea le-a cerut forțelor de ordine să nu recurgă la violență și a declarat în față presei că regimul trebuie să reflecteze la cedarea puterii.

Președintele Belarus a declarat că manifestațiile împotriva sa ar fi fost, cităm, teleghidate din străinătate și a avertizat că nu va permite ca țară să fie făcută bucăți.

Președintele Lukașenko rămâne șeful statului, după 26 de ani de putere, potrivit rezultatelor anunțate de Comisia electorală.

Forțele speciale au operat mii de arestări în timpul nopții.

UE a condamnat reprimarea manifestațiilor și a cerut numărarea exactă a voturilor.

Ministrul român de Externe s-a arătat foarte îngrijorat de situația din Belarus și a subliniat într-un mesaj pe o rețea de socializare că singura cale este încetarea violențelor și lansarea dialogului politic.

sursa: TVR


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top