Cimitirul „Eternitatea” din Iași, un muzeu în aer liber, de acum cu statut de monument istoric

La propunerea Primăriei Iași, cimitirul "Eternitatea" a fost înscris pe lista monumentelor istorice. Se dorește ca, prin acest statut, să fie atrași atât vizitatori, cât și fonduri pentru restaurarea sculpturilor care dau locului un aspect de muzeu în aer liber.

La propunerea Primăriei Iași, cimitirul „Eternitatea” a fost înscris pe lista monumentelor istorice. Se dorește ca, prin acest statut, să fie atrași atât vizitatori, cât și fonduri pentru restaurarea sculpturilor care dau locului un aspect de muzeu în aer liber.

În cimitirul „Eternitatea” din Iași, al doilea ca mărime din România, sunt înmormântate peste 900 de personalități.

Cele 24 de hectare pe care se întinde cimtirul au fost donate orașului în 1868, de fostul primar Scarlat Pastia.

Arhitectul Stamatopol este cel care a trasat aleile și a proiectat capela din mijlocul cimitirului. În jurul acesteia se găsesc mormintele unor mari artiști, scriitori, medici, oameni politici.

Aici au fost înmormântați Mihail Kogălniceanu, Ion Creangă, George Topârceanu, Barbu Ștefănescu Delavrancea, fotograful Nestor Heck, Sabin Bălașa.

Irina Tacu a început acum 3 ani să organizeze tururi ghidate într-un loc plin de sculpturi de toate mărimile.

Mulți ieșeni nu cunosc poveștile și legendele monumentelor din cimitirul „Eternitatea”. Chiar pe aleea principală poate fi văzut și primul mormânt din cimitir, al unui copil.

Aici este înmormântat și Prințul Mihai Dimitrie Sturdza. Chiar dacă a trăit la Paris, el a dorit să fie înhumat alături de înaintașii lui de viță nobilă, dar și alături de personajele scrierilor sale istorice.

sursa: TVR


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.