Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Alianţa Vestului

Gheorghe Falcă: Alianţa Vestului a reuşit să schimbe legislaţia accesării fondurilor europene!

Alianţa Vestului s-a constituit în urmă cu doi ani având ca scop declarat reprezentarea intereselor regionale ale oraşelor Arad, Timişoara, Oradea şi Cluj. Încă din 2018 unul dintre obiectivele principale ale Alianţei Vestului a fost decentralizarea procesului de accesare a fondurilor europene.

Astăzi, legislaţia din România a fost schimbată, iar de acum deciziile privind managementul implenetării fondurilor europene se vor lua la nivel de regiune.

„Acum doi ani am pornit în Alianţa Vestului încrezători că putem aduce o schimbare în favoarea regiunilor.

Încă de la început am purtat discuţii atât la nivel regional, cu cei trei colegi ai mei – primarul Timişoarei, Nicolae Robu, primarul Oradiei – Ilie Bolojan şi primarul Clujului – Emil Boc, cât şi la nivel naţional şi presiunea noastră s-a văzut. Guvernul liberal condus de Ludovic Orban a înţeles să asculte şi vocile din teritoriu şi să susţină dezvoltarea regională, cu atât mai mult cu cât în viitorul ciclu de finanţare european regiunile vor avea un impact foarte mare.

Astăzi am reuşit să schimbăm legislaţia şi să facem un prim pas în procesul descentralizării. Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România a fost publicată în Monitorul Oficial.

Prin acest act a fost creat cadrul instituţional pentru a asigura utilizarea eficientă a fondurilor destinate dezvoltării regionale, cu impact major asupra comunităţii locale.

Ordonanţa se bazează pe cinci principii fundamentale: principiul utilizării eficiente a fondurilor europene nerambursabile, principiul subsidiarităţii procesului decizional, principiul corelării nevoilor reale ale beneficiarilor cu obiectivele strategice europene, principiul simplificării precum şi principiul debirocratizării instituţionale.

Toate se regăsesc în direcţiile care au stat la baza Alianţei Vestului”, a explicat europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Decizia debirocratizării fondurilor europene a fost apreciată în mod special şi de către a Sorin Maxim, director general în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Vest, apreciind „încrederea şi susţinerea” colegilor din administraţie care a dus la „iniţierea şi susţinerea acestui demers istoric”.

„Această Ordonanţă de Urgenţă este o măsură care vine să reformeze profund sistemele de gestionare a fondurilor europene, permiţând descentralizarea modului de gestionare a programelor operaţionale”, a concluzionat Falcă.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi