Someş-Odorhei, August, 2020
O trupă de copii-actori ia naştere la sat
Vara aceasta, activităţile copiilor pe timp de vară au fost reduse din cauza restricţiilor impuse de autorităţile din întreaga lume. Însă câţiva copii din comuna Someş-Odorhei au avut parte de o vară cu totul şi cu totul specială: încă din luna iunie, alături de ei au fost prezenţi 3 actori profesionişti şi un regizor de teatru şi film care le-au oferit un program de activităţi culturale şi educaţionale unice în peisajul educativ din mediul rural. 12 elevi din comună au participat gratuit la cursuri de teatru şi film organizate de Asociaţia Cultură’n Şură şi au avut şansa să devină actori într-un film de scurt-metraj de ficţiune.
Proiectul „Coeziune prin teatru” a avut drept scop crearea unei trupe de teatru inter-etnice care să devină un model de coeziune şi integrare şi pentru alte şcoli şi grupuri din ţară.
Cursurile de actorie au început on-line şi au continuat, timp de două luni, cu întâlniri săptămânale în cadrul cărora elevii participanţi au beneficiat de exerciţii specifice artei actorului (exerciţii de respiraţie, concentrare, atenţie, improvizaţie, etc.). Munca celor 12 elevi participanţi până la etapa finală a atelierelor (din aproximativ 20 de copii înscrişi iniţial) a fost răsplătită prin realizarea unui scurt-metraj de ficţiune care prezintă viziunea din perspectiva copiilor asupra perioadei în care pandemia a schimbat regulile copilăriei. Scurt-metrajul intitulat „Pandelia”, regizat de Victor Olăhuţ, va avea premiera în cadrul unui eveniment special organizat în comuna Someş-Odorhei şi va putea fi vizionat on-line în direct pe pagina de facebook a asociaţei Cultură’n Şură joi, 13 august, începând cu ora 21:00.
Elevii au avut ocazia să lucreze cu 3 actori profesionişti de teatru şi film, cu experienţă în lucrul cu copiii şi grupuri vulnerabile. Iulian Gliţă, membru al echipei „Cultură’n Şură” încă din anul 2016, susţine cursuri de actorie cu elevi din toată ţara în cadrul unei academii de teatru pentru tineri şi a realizat ateliere de teatru pentru integrarea deţinuţilor din penitenciarul Rahova, având rezultate excepţionale şi premii pentru munca depusă în acest scop. Ana Turos, actor independent, a jucat în numeroase spectacole de teatru pentru copii, tineri şi adulţi, iar Florentina Năstase este recunoscută în mediul profesionist datorită rolurilor sale din teatru şi film, fiind nominalizată drept una dintre cele mai bune actriţe la cele mai importante gale de gen din România. Atelierele au fost monitorizate de regizorul Victor Olăhuţ, iniţiatorul proiectului „Cultură’n Şură”, a cărui experienţă în domeniu este recunoscută prin premii pentru spectacolele sale („Fisura” de Flavius Lucăcel – premiul „Noi la Sala Nouă”, FestCo 2013, „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, „Cel mai bun spectacol” – Festivalul Comic 7B, 2016, etc.). Filmul său de debut, scurt-metrajul „Simţim la fel” a fost premiat în cadrul concursului „Doi pe un balansoar” în anul 2008.
„Pandelia” este un film scurt de ficţiune ce prezintă o viziune apocaliptică şi totodată ironică asupra perioadei pandemice, în care virusul periculos îi transformă pe purtători în strigoi. Cei 12 actori-copii au avut şansa să interpreteze roluri diverse, de la propriile roluri de elevi până la compoziţii complexe de vârstă şi personaje fantastice.
Dincolo de premiera on-line a filmului, continuitatea demersului „Coeziune prin teatru” va fi asigurată odată cu începerea şcolii, prin reuniunea tinerilor artişti în mediul şcolar şi realizarea unor spectacole de teatru, sub îndrumarea unui cadru didactic ce îşi asumă preluarea trupei nou-formate.
Parteneri: Tur Cento Trans, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Sălăjeanul TV
Proiect derulat de Asociaţia Cultură’n Şură şi finanţat prin programul „În stare de bine”, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
*** Despre beneficiarul de finanţare
„Cultură’n Şură” este o organizaţie non-guvernamentală creată la iniţiativa regizorului Victor Olăhuţ al cărei principal obiectiv este promovarea şi dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la cultură, cu scopul de a diminua diferenţele de acest tip dintre comunităţile urbane şi cele rurale. Din 2013 şi până în prezent, asociaţia a prezentat gratuit spectacole de teatru în peste 50 de localităţi rurale, pentru mii de spectatori care au asistat pentru prima dată la un eveniment artistic profesionist. Puteţi urmări activitatea asociaţiei pe paginile www.culturansura.ro şi facebook.com/culturansura.
*** Despre Programul În stare de bine
Programul În stare de bine este un program de finanţare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizaţiilor neguvernamentale din România. Programul este susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Obiectivul programului este creşterea calităţii vieţii locuitorilor din comunităţile rurale şi urbane, prin sprijinirea iniţiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informaţii, accesaţi www.instaredebine.ro.
*** Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 ţări şi o reţea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilităţii ecologice şi sociale este un aspect esenţial al politicii corporative Kaufland.
Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferenţa”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acţiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfăşurate în parteneriat cu asociaţii nonguvernamentale regionale sau naţionale şi urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaufland.ro.
*** Despre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile
Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 1994, la iniţiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică şi sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societăţii civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil şi întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.fdsc.ro.