Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Asociaţia Literati

Arta în pandemie: Imagini impresionante cu balerine care dansează pe câmp, la poalele Munţilor Bucegi

Balerina Alice Minoiu: Trebuie să ne adaptăm şi să fim capabili să ducem arta mai departe, indiferent de vreme şi vremuri.

După aproape şase luni de când teatrele de spectacol nu mai sunt accesibile publicului, balerinele şi-au pus din nou poantele în picioare pentru un spectacol unic, pus în scenă pe câmp, chiar la poalele munţilor Bucegi. Un clip impresionant, care a fost oferit publicului astăzi, surprinde imagini cu balerine care dansează pe câmpurile din comuna Secăria, Prahova. Producţia, care durează aproximativ 4 minute şi a cărui temă muzicală este o reinterpretare a melodiei „Până când nu te iubeam” a Mariei Tănase, îi are ca protagonişti pe balerinele Alice Minoiu, Rebecca Rudolf şi Raluca Jercea, soprana Zsuzsana Cerveni, violonistul Mircea Lazăr şi pianistul Andrei Licareţ. Filmul a fost realizat în cadrul campaniei Arta pe Scena Nouă şi vrea să atragă atenţia asupra impactului puternic pe care îl are pandemia COVID-19 asupra artei. De asemenea, transmite mesajul că indiferent de vreme şi vremuri trebuie să fim capabili să ducem arta mai departe.

Pentru că scenele de spectacol cu care eram obişnuiţi nu mai sunt accesibile publicului din cauza măsurilor de protecţie luate în pandemie, artiştii propun o Scenă Nouă, în natură. Transmit că nu trebuie să ne fie teamă să îmbrăţişăm schimbarea şi recomandă arta, cultura şi valorile identitare ca surse şi resurse de forţă şi curaj. în clip se regăsesc foarte multe elemente ce fac parte din identitatea noastră ca popor: muzica Mariei Tănase, legenda Sânzienelor, ia, ritualurile de descântec şi plaiurile mioritice.

‘Trebuie să ne adaptăm şi să fim capabili să ducem arta mai departe, indiferent de vreme şi vremuri. Arta pe Scena Nouă este un proiect care s-a născut în contextul impactului pe care l-a avut noul tip de coronavirus asupra mediului cultural. Am înţeles că pentru a zâmbi lumea are nevoie de o poveste şi am ales să creăm una acolo unde natura oferă cel mai frumos decor şi însufleţeşte actul artistic. Scena poate fi şi în spaţii neconvenţionale, iar noi trebuie să ne adaptăm la aceste vremuri cu multă pasiune şi dorinţă de a oferi publicului emoţii cât mai alese. Avem în noi resurse de a merge mai departe indiferent de context, ‘fără o ţintă viaţa ar fi o rătăcire’, după cum ne spune şi Senecca’, a declarat Alice Minoiu, iniţiatoarea proiectului.

Clipul prezintă o coregrafie originală, pusă în scenă de balerinele Alice Minoiu, Raluca Jercea şi Rebecca Rudolf. Dansului balerinelor are loc pe Scena Nouă exprimată prin câmpurile din comuna Secăria, judeţul Prahova şi trimite cu gândul la mitologia românească care vorbeşte despre ritualul Sânzienelor sau al Ielelor, fecioare zănatice cu puteri magice, despre care se crede că locuiesc în păduri şi apar noaptea la lumina lunii, rotindu-se în horă, în locuri retrase, dansând goale şi cu părul despletit.

‘A fost o provocare să dansăm în poante pe pământul moale şi proaspăt plouat, o experienţă specială care nu se încadrează deloc în normele baletului clasic, dar care ne-a adus şi nouă foarte multe emoţii’, a declarat balerina Rebecca Rudolf.

‘Cultura suferă enorm în pandemie şi puţini sunt cei care se gândesc la artişti în această criză fără precedent. Arta pe Scena Nouă este un proiect care m-a provocat să am curaj să schimb sala de spectacol cu un peisaj mioritic superb şi să simt din nou vibraţia muzicii combinată cu paşii de balet. Este un proiect care ne arată că arta nu se termină niciodată’, a precizat balerina Raluca Jercea.

Tema muzicală a proiectului oferă publicului o reinterpretare a melodiei ‘Până când nu te iubeam’, unul dintre cele mai îndrăgite cântece ale Mariei Tănase, cea care a fost şi dăinuie ca fiind vocea satului românesc. Un reper de neclintit pentru cultura şi tradiţia noastră. Piesa este interpretată într-un stil unic şi plin de emoţie de Soprana Zsuzsana Cerveni, iar coloana sonoră este completată de violonistul Mircea Lazăr şi de pianistul Andrei Licareţ.

‘Au fost momente în timpul pandemiei în care atenţia mea nu a avut altă opţiune decât a se îndrepta spre interior, într-o căutare frenetică de echilibru, iar ce am găsit este originea realităţii mele, anume natura’, a declarat soprana Zsuzsana Cerveni.

‘Ca artişti, mulţi dintre noi vedem această perioadă ca fiind o oportunitate de a investiga colţurile mai puţin frecventate ale sufletului nostru, şi de a folosi metode de expresie care scot in evidentă atât stările neobişnuite cu care ne confruntăm toţi în ultimul timp cât şi melancolia frumuseţii atemporale a naturii şi a artei’, a declarat violonistul Mircea Lazăr.

Alice Minoiu este balerină la Opera Naţională Bucureşti şi director artistic pentru proiectele Ars Gratia Regalia. în ianuarie 2020, Alice a organizat şi a fost director artistic pentru Gala de Balet Carmen Sylva, un eveniment dedicat Reginei Elisabeta a României, la care au participat unii dintre cei mai buni balerini ai lumii. în 2019 a dansat alături de Alina Cojocaru şi Sergei Polunin, în „Romeo şi Julieta”, producţia coregrafului Johan Kobborg, care a avut loc pe Arena din Verona în faţa unui public de 10.000 de spectatori.

Zsuzsana Cerveni absolvit liceul de muzica „Dinu Lipatti” din Bucureşti în 2017, urmând ca după participarea la concursul Vocea României să îşi continue, începând cu 2018, formarea muzicală la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. La finele stagiunii 2018-2019, debutează la Opera Naţională din Bucureşti în „Carmina Burana” de Carl Orff şi „Peer Gynt” de Edvard Grieg, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. De asemenea, Zsuzsana Cerveni a susţinut un recital în cadrul ediţiei 2019 a Festivalului Internaţional „George Enescu şi a cântat în Gala de deschidere a TIFF 2020.

Mircea Lazăr este un violonist deosebit. A fost acceptat în 2009 la Academia Orchestrală New World Symphony din Miami Beach, al cărei fondator şi director este dirijorul Filarmonicii din San Francisco Michael Tilson Thomas. A cântat sub bagheta unor dirijori excepţionali precum Michael Tilson Thomas, Andris Nelson, John Adams, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Muti, Stephane Deneve, Osmo Vänskä etc. A susţinut recitaluri şi concerte atât în România cât şi în Stalele Unite. A colaborat cu violonişti deosebiţi precum Gil Shaham, Midori Goto, Christian Tetzlaff, Leila Josefowicz, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Jamie Laredo, Jenifer Koh.

Raluca Jercea este balerină la Opera Naţională din Bucureşti. S-a remarcat în piesa „Carmina Burana” (coregrafie de Davide Bombana), unde a interpretat-o pe Fortuna. Reportoriul ei mai include roluri precum Blue, în „Endless Love”; Harlots, în ‘Manon”; Peasants, în „La Fille Mal Gardee”; Faires, în „The Dream Ballet”; Swans, în „Lacul Lebedelor” etc.

Rebecca Rudolf este elevă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti şi, de curând, a devenit prima elevă din România acceptată la Academia de Balet Vaganova din Sankt Petersburg, cea mai prestigioasă şcoală de balet din lume.

Arta pe Scena Nouă este un proiect Ars Gratia Regalia, powered by Kaufland, organizat de Asociaţia Literati şi comunicat de PiArt Vision. Cu sprijinul Garanti BBVA.

Parteneri: Casa de Balet, Dare Beauty Center, Floraria Sauvage, Izabela Măndoiu Fashion Design, Ralu Niculăiţă Makeup.

Parteneri media: Magic FM, AGERPRES, HotNews.ro, Newsweek România, EurActiv.ro, A List Magazine, Iqads, PressHub şi @promovezromânia.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi