Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România

Raport de activitate SALVAMONT ROMANIA pentru luna iulie 2020

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna iulie a anului 2020, a celor 42 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România.

Luna iulie, fiind o lună de vârf a sezonului de vară, caracterizată printr-un număr foarte de turişti pe munte, a impus asigurarea asistenţa de salvare montană la un nivel maxim, zilnic, un număr de 500 – 600 de salvamontişti aflându-se la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în punctele medicale şi de intervenţie din cca 110 de posturi şi baze salvamont.

În această perioadă salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 317 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 470 de persoane. Dintre acestea, 145 de persoane accidentate au fost predate, pentru transport de urgenţă la unităţile medicale de specialitate, serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, 12 persoane elicopterului SMURD, iar 6 persoane serviciului I.M.L.

Prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 301 apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgenţă 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul lunii iulie s-au primit 1.860 de apeluri prin solicitau informaţii despre zona montană, dintre acestea, 1.114 apeluri fiind înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, restul de 745 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau judeţene.

Structurile Salvamont avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, îşi dimensionează corect, îşi dezvoltă permanent resursele umane şi materiale şi, în activitatea derulată, nu au solicitat şi au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse, exceptând cele de preluare pentru transport al accidentaţilor către unităţile medicale, ambulanţe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relaţiei de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne.

În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care deţin personal pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care aproape 400 sunt salvatori montani angajaţi.

Cunoscând specificul şi numărul mare de intervenţii din luna august, luna în care se înregistrează cel mai mare număr de evenimente din sezonul de vară, serviciile salvamont vor continua să asigure efective maxime de salvatori montani, astfel încât să se reuşească intervenţia cu operativitate în situaţia producerii de accidente.

Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT- VODAFONE pentru telefoanele mobile.

Preşedinte
Cornoiu Sabin


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi