Comunicat de presă – Deputat Mihaela Huncă (PRO România)

Guvernul Orban condamnă cu bună ştiinţă la complicaţii grave ale unor boli şi poate chiar la moarte 500 de mii de români care au nevoie de Euthyrox, singurul tratament eficient în afecţiunile tiroidiene. Vreau să vă spun că, în plină pandemie de coronavirus, Euthyrox a reuşit „performanţa” să devină cel mai căutat medicament din România.

Asistăm la tot felul de declaraţii populiste cum că românii plătesc cel mai mic preţ din Europa pentru medicamente. Nu este adevărat: realitatea este că românii nu găsesc în farmacii medicamentele de care au nevoie şi sunt nevoiţi să recurgă la soluţii alternative! Apelează la rudele din Germania, Italia sau Franţa sau se duc efectiv să cumpere medicamente din Bulgaria sau Ungaria. Îşi roagă rudele şi prietenii să le trimită medicamente din toate ţările europene cu costuri mult mai mari, inclusiv cele cu transportul.

„Mai grav este faptul că, aşa cum declară reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, autorităţile par să nu aibă încă o soluţie. În luna mai, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a promis că în cel mult două săptămâni va rezolva problema. Ei bine, a trecut mai bine de o jumătate de an de când Euthyrox, un medicament vital pentru 500 de mii de pacienţi români cu afecţiuni tiroidiene, care costă doar 10 lei cutia, este aproape imposibil de găsit în farmacii. Politica preţului cel mai mic ne-a adus în situaţia de a se retrage din Romania mii de medicamente, în cazul de faţă fără a avea un înlocuitor eficient. Vă întreb cu ce este de folos pacienţilor că pot cumpăra medicamentul cel mai ieftin din Uniunea Europeană, dacă acesta nu se găseşte? Rezolvarea este, din păcate, la nivelul Guvernului Orban care pare depăşit de situaţie sau, pur şi simplu, dă dovadă de nepăsare. Autorităţile ar trebui să aprobe şi alţi furnizori care să aducă acest medicament în România la un preţ mai mare, dar asta înseamnă şi să schimbe modalitatea de calcul a preţului medicamentelor. Acum se compară preţul din 12 ţări şi este ales cel mai mic, lucru nerentabil pentru producători. Trist este că între timp sute de mii de români nu găsesc în ţară tratamentul pentru afecţiunile lor! Oare aşa arată un guvern profesionist care se preocupă sfidător, pe faţă, de alegeri, mai mult decât de sănătatea românilor pe care-i reprezintă?”, a declarat deputatul Pro România, Mihaela Huncă.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.