Comunicat de presă – Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu

Noi acţiuni de identificare a cazurilor de muncă nedeclarată şi de aplicare a măsurilor de combatere a infectării cu COVID-19 efectuate de I.T.M. Sibiu

În perioadă 27 – 31.07.2020 ITM Sibiu a efectuat 74 de controale în care s-a verificat modul în care se respectă prevederile legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, la încheierea, executarea şi suspendarea contractelor individuale de muncă precum şi la aplicarea măsurilor de reducere a riscurilor de contaminare cu COVID-19.

Pentru neconformităţile constatate, au fost aplicate 65 de sancţiuni, din care 8 amenzi în valoare totală de 112.000 lei şi 57 de avertismente.

La locurile de muncă verificate au fost identificate 7 persoane care desfăşurau muncă fără forme legale la 4 angajatori.

Cele mai frecvente abateri de la cerinţele legale constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost: neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, neevidenţierea orelor de începere şi de terminare a programului de lucru în foile colective de prezenţă, neplata drepturilor salariale, transmiterea întârziată a datelor în REVISAL, lipsa solicitărilor scrise ale salariaţilor pentru concediile fără plată. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au constatat următoarele deficienţe: lipsa controalelor medicale, instruire necorespunzătoare, semnalizarea necorespunzătoare la locurile de muncă, probleme de electrosecuritate şi lipsa notificărilor privind substanţele chimice.

Neîndeplinirea prevederilor legale prevăzute în Legea 55/2020 cu privire la aplicarea măsurilor de reducere a riscurilor de contaminare cu COVID-19, a dus la sancţionarea angajatorilor cu 3 amenzi în valoare totală de 3.000 lei şi 12 avertismente pentru următoarele abateri: lipsa triajului epidemiologic, lipsa evaluării riscurilor specifice COVID-19 şi lipsa planului de prevenire şi protecţie actualizat cu măsurile de prevenire împotriva COVID-19.

Verificările efectuate la sfârşitul săptămânii, în zilele de sâmbătă şi duminică precum şi pe timp de noapte s-au desfăşurat în comun cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu.

Inspector şef
Furtună Remus

Purtător de cuvânt
Tintea Alexandra Maria


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.