Comunicat de presă – Liga Studenţilor Români din Străinătate

Vineri, 14 August 2020, Liga Studenţilor Români din Străinătate şi-a arătat poziţia faţă de situaţia îngrijorătoare actuală din Belarus. Mai jos găsiţi comunicatul postat pe reţelele de socializare în care LSRS cere Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să militeze pentru protejarea drepturilor oamenilor dintr-un stat democratic.

„Alături de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Consiliul Tineretului din România şi Consiliul Naţional al Elevilor, Liga Studenţilor Români din Străinătate este solidară cu societatea civilă din Belarus. Victoria disputată a lui Aleksandr Lukaşenko, unicul preşedinte al Belarusului din ultimii 26 de ani, la ultimul scrutin prezidenţial din Belarus, a adus cu sine o situaţie extrem de tumultuoasă, amplificată de represaliile violente ale forţelor de securitate împotriva manifestanţilor ce contestă rezultatele alegerilor şi de intimidarea adversarilor politici ai preşedintelui.

Noi, studenţii români din străinătate, înţelegând libertatea de a ne exprima şi de a ne alege liber liderii ca pe drepturi fundamentale, ne imaginăm foarte greu cum ar fi să trăim într-o societate închisă, unde acestea sunt încălcate vehement.

Sistemele totalitare sau iliberale nu-şi au locul în Europa anului 2020.

Ca organizaţie bazată pe valori democratice şi pluraliste, înscrise în statutul nostru, în mod deosebit prin Art 8. Alineatul 1. a), unde ne-am asumat monitorizarea respectării drepturilor omului atât în România cât şi peste hotare, condamnăm orice încălcări ale drepturilor omului şi atacuri asupra protestatarilor paşnici, precum şi negarea libertăţii de întrunire.

Ne simţim datori celor care au luptat pentru libertate la Revoluţia din 1989, fără sacrificiul cărora mulţi dintre noi nu ar fi ajuns sa studieze în străinătate şi să cunoască mentalităţi şi culturi diferite. Fără ei nu am fi beneficiat de educaţie de calitate, de libertatea de a gândi, şi de a ne exprima liber. Ne dorim ca societatea civilă din Belarus să învingă acel sistem opresiv, şi să aibă parte de beneficiile societăţilor deschise şi democratice.

De aceea, cerem Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să fie o voce puternică în cadrul dezbaterilor de astăzi şi să militeze pentru protejarea celor cărora le-au fost îngrădite drepturile şi libertăţile pe care ar trebui să le asigure orice stat democratic.”

Roxana Ungurenus, Vicepresedinte Interimar Comunicare a: LSRS – Liga Studenţilor din Străinătate


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.