Comunicat de presă – Societatea Academică din România

Alina Mungiu-Pippidi, în topul global al celor mai influenţi politologi din ultimul deceniu

Politologul Alina Mungiu-Pippidi, profesor la Hertie School, Universitatea de Guvernanţă din Berlin şi preşedinte onorific al Societăţii Academice din România (SAR), ocupă locul al doilea în Top 25 cei mai influenţi oameni de ştiinţă politici (pentru ultimii zece ani), realizat de Academic Influence la nivel mondial.

Dirijat de un grup de fizicieni, psihologi şi IT-işti, Academic Influence foloseşte metode automatizate (algoritmi, machine learning) ca să creeze un top de impact academic mai obiectiv sş mai cu priză la realitate decat cele bazate pe citate academice din sistemele tradiţionale (ISI, Google Academic). Autorii fac şi topurile pentru universităţi, recunoscute şi citate. Abordarea este inovativă, algoritmul selectând savanţi de vârf care sunt totodată spărgători de tipare şi formatori de opinie. În cuvintele lor: “Fuzionarea învăţării automate în timp real cu asigurarea calităţii umane este metoda noastră inovativă”.

Pe baza acestei metodologiei de evaluare, ocupanţii topului sunt văzuţi ca având un impact semnificativ asupra disciplinei academice a ştiinţelor politice în perioada 2010-2020. Influenţa poate fi definită într-o varietate de moduri: “Unii au avut idei revoluţionare, unii pot fi în ascensiune după criteriul popularităţii, dar toţi sunt academici care lucrează în primul rând în ştiinţele politice şi educă noile generaţii.”

Autorii topului argumentează că cercetătorii politici ne ajută să ne înţelegem mai bine propriile sisteme politice, să identificăm punctele slabe din sistemele noastre şi să propunem modalităţi de îmbunătăţire a acestora, iar semnificaţia ştiinţelor politice în timpuri de criză e mai mare ca niciodată. Înţelegerea ştiinţei politice ajută liderii şi factorii de decizie să ia decizii bazate pe date, bazate pe o înţelegere a implicaţiilor din trecut, prezent şi viitorul aflat în joc.

Cei mai buni oameni de ştiinţă politic influenţi astăzi în comunitatea de limbă engleză au fost identificaţi ca:

Donald Green (Columbia University)

Alina Mungiu-Pippidi (Hertie School)

Samantha Power (Harvard)

Bernard Grofman (UC Irvine)

Kristian Gleditsch (Essex)

Alexander J. Motyl (Rutgers)

John Mearsheimer (U Chicago)

Stephen Walt (Harvard)

Cass Sunstein (Harvard)

Jean Blondel (EUI)

Mai multe detalii, pe site-ul Academic Influence.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top