Sursele bibliografice care susțin informațiile prezentate în acest articol sunt afișate la finalul articolului.
Năut crocant o rețetă la care puteți apela ori de câte ori simțiți nevoia să ronțăiți ceva bun.
Este mult mai sănătos decât chipsurile din comerț. Năutul este bogat în proteine și deosebit de sățios.
Naut crocant la cuptor cu mirodenii
Ingrediente
Mod de preparare
Năutul crocant se poate face simplu, fără atât de multe mirodenii. Dar dacă vă plac mâncărurile bine condimentate, puteți încerca această rețetă.
Datorită faptului că are o aromă naturală neutră, năutul poate fi asezonat cu diverse mirodenii, sărate sau chiar dulci (ex. scorțișoară).
Preparați năutul doar cu sare dacă nu tolerați condimentele.
Începeți prin a aprinde cuptorul și a preîncălzi cuptorul. Lăsați temperatura la 176 de grade Celsius.
Între timp, scurgeți năutul de apă printr-o sită. Dacă folosiți năut la conservă, clătiți-l cu apă curată înainte.
Puneți boabele scurse de năut pe un prosop și uscați-le bine de tot. Această procedură ajută inclusiv la înlăturarea cojițelor, care pot fi amare.
În circa 5 minute ar trebui să reușiți să decojiți năutul.
Citește și Trufe de ciocolată din… năut desert sănătos de post!
Ungeți tava cuptorului cu puțin ulei și așezați o foaie de copt. Puneți boabele de năut în tavă și stropiți-le cu ulei.
Presărați sare și piper. Amestecați bine, cu mâinile. Boabele de năut trebuie să stea într-un singur strat în tavă. Introduceți tava în cuptor și lăsați-le să se coacă preț de 50 de minute.
Întoarceți-le din când în când, pentru a se rumeni uniform.
Când năutul a devenit deja crocant, se scoate din cuptor și se adaugă restul de mirodenii, dacă vreți să le folosiți.
Așteptați să se răcească, apoi transferați boabele într-un bol. Le puteți păstra circa 2-3 zile, dacă rezistă nemâncate!
Năutul crocant poate fi servit ca atare, sau ca aperitiv, la fel ca alunele prăjite.
Îl puteți consuma atât ca gustare între mese, cât și ca garnitură la salate sau chiar la supele-cremă.
Citește și Omletă vegetală, din năut
Dr. Marc Bosquet menționează proprietățile nutritive, vermifuge și emenagoge ale năutului. Ajută la drenarea uretrelor și al uterului. Îl recomandă sub forma unei fierturi cu orz și pătrunjel în caz de pietre la rinichi și vezică.
Năutul este diuretic și combate infecțiile urinare. Are de asemenea efecte energetice și stomahice.
Are efecte benefice în diverse afecțiuni, precum:
Năutul este fără îndoială un aliment hrănitor.164 de grame de năut gătit ne oferă:
Surse articol:
1. Marc Bosquet, Năut, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, pp. 69-702. HerbaZest, Crispy Spiced Chickpeas: https://www.herbazest.com/recipes/crispy-spiced-chickpeas3. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Năut, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 199-2004. My Food Data, Chickpeas (Garbanzo Beans) (Cooked): https://tools.myfooddata.com/nutrition-facts.php?food=173757&serv=wt1&qty=1
sursa: lataifas.ro