Echipe din lumea întreagă muncesc contracronometru ca să pună la punct un vaccin eficient împotriva SARS-CoV-2. Rusia a anunțat deja că a obținut unul, dar occidentalii sunt sceptici pentru că nu a fost verificat suficient. Britanicii, dar și germanii și americanii, folosesc o tehnică de ultimă oră care se bazează pe molecule speciale, „învățate” să producă anticorpi.
Una dintre cele mai avansate echipe în lupta împotriva virusului ucigaș este de la Colegiul Imperial din Londra. Membrii ei au vaccinat deja 120 de voluntari sănătoși iar 200 așteaptă la rândul lor. Britanicii vor să vaccineze până în toamnă 1000 de oameni pentru a verifica cu precizie efectele vaccinului.
Robert Shattock, Colegiul Imperial, Londra: Aceasta este o parte a procesului de cercetare. Aici am început să dezvoltăm prototipul vaccinului iar acum evaluăm diferite loturi de vaccin pentru a fi siguri că proteina pe care o dezvoltăm imită foarte bine proteina pe care o vedeţi pe cilii de pe suprafaţa virusului.
Vaccinurile obişnuite sunt de trei tipuri.
Unul foloseşte fragmente de virus viu sau atenuat pentru a stimula un răspuns puternic al corpului.
A doua categorie de vaccinuri folosește un virus slăbit sau doar o proteină din el pentru a declanșa o reacție imună.
A treia categorie, folosită de echipa la Colegiul Imperial, utilizează molecule de ARN mesager care învață ADN-ul uman să imite proteina din cilii de pe coronavirus.
Altfel spus, nu folosesc componente de virus ci păcălesc sistemul imunitar să reacționeze la o momeală falsă. Echipa de la Colegiul Imperial nu este la fel de avansată în studiile clinice, așa cum sunt colegii de peste Atlantic, dar speră să obțină un vaccin la fel de bun dar mai accesibil financiar.
sursa: TVR