De șase luni, România luptă cu cel mai periculos virus al momentului. Primul caz de infectare cu noul coronavirus a fost confirmat pe 26 februarie. De atunci, numărul total al îmbolnăvirilor a trecut de 80.000. Aproape jumătate dintre pacienți au fost confirmați doar în ultima lună. 36.000 s-au vindecat deja. Unii și cu ajutorul terapiei cu plasmă prelevată de la cei care au învins virusul. Însă donatorii sunt prea puțini în comparație cu numărul celor care au nevoie de tratament.
A explicat mai multe despre această procedură cu anticorpi doctoral Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul “Matei Balș” din Capitală.
“Problema cu donatorii nu are legătură numai cu această criză. În general, donatorii de produse din sânge plasmă sau sânge integral totdeauna au fost mai puțini decât era nevoie. Procentul este atât de mic în cazul ăsta, încât e clar că nu avem o rezolvare. (…) Acest principiu de a folosi plasma convalescentă cu anticorpi este foarte veche, este un principiu care vine de la gripa spaniolă. Sunt date care spun că în timpul gripei spaniole plasma convalescentă a avut un real beneficiu. A redus destul de mult mortalitatea”, a spus medicul Adrian Marinescu.
Aproape 36.000 de persoane s-au vindecat de infecția cu coronavirus. De ce nu sunt mai mulți oameni care donează?
Dr. Adrian Marinescu: “Probabil, ține de mai multe aspect în același timp. Ar trebui să fie un program național gândit, care să dea informații suficiente, centrele de transfuzii să fie conectate cu spitalele inportante unde se face tratamentul cu plasmă. (…) Procedura în sine este simplă, nu e niciun disconfort major pentru pacient, dar ar trebui să se întâmple lucrurile simplu, fără să fie nevoie să se testeze la cerere sau din proprie inițiativă. Lucrurile acestea trebuie să se întâmple prin program. Sunt aceste variante când pacientul nu a fost nici internat, nu are testul negativ din considerentele respective și pentru el trebuie să existe o variantă ușor de accesat. În felul acesta, probabil ar crește numărul celor care donează”.
Doctorul Adrian Marinescu a vorbit și despre începerea școlii și riscurile la care sunt supuși copiii în această toamnă: “Indiferent de vârstă, ne infectăm. Faptul că cei mici, de cele mai multe ori, fac forme ușoare sau asimptomatice este o altă discuție, da rei se infectează. Atunci, ei pot să transmit în familie. Se pune întrebarea ce facem când începem școlile. Vorbim de o perioadă destul de lumgă. E greu de spus cât. Atunci, nu se pune problema să nu înceapă școlile că s-ar rezolva lucrurile în două luni. Putem să vorbim și de 2021, deci e clar că școlile trebuie să înceapă. Fiecare școală în parte ar trebui să gândească un program propriu care să se refere la ce se întâmplă în regiune, câte infectări sunt, ce posibilități au și cum pot transforma în rutină măsurile de protecție”.
sursa: TVR