Declaraţie de presă – Deputat Mirela Furtună (PSD)

Ce facem, domnilor liberali, cu copiii din această ţară care chiar vor să înveţe?! Când credeţi că veţi avea nişte răspunsuri concrete referitoare la organizarea noului an şcolar care bate la o uşă închisă?!

Susţinem demersul Consiliului Naţional al Elevilor care a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Ludovic Orban în care solicită promulgarea şi implementarea L327/2020, care prevede asigurarea accesului la educaţie online pentru toţi elevii şi profesorii.

Demersul este asumat de federaţiile sindicale, de toate organizaţiile elevilor, de ONG-urile din domeniul educaţiei, dar şi de federaţia asociaţiilor de părinţi. Suntem alături de toţi copiii şi tinerii din România, fie că vorbim despre dublarea alocaţiilor, un drept pe care-l au printr-o lege care-ar fi trebuit aplicată, suntem alături de Consiliul Naţional al Elevilor, susţinem faptul că dreptul la educaţie a fost încălcat, întrucât educaţia nu a putut continua în comunităţile dezavantajate, acolo unde dispozitivele conectate la Internet şi accesul la reţelele educaţionale rămân o utopie.

Dreptul la educaţie a fost încălcat pentru că statul român nu a furnizat accesul la „şcoala online” pentru elevii şi profesorii care trăiesc la limita subzistenţei, iar acest aspect s-a transpus în rezultatele îngrijorătoare de la Evaluarea Naţională (jumătate dintre elevii din mediul rural nu au putut obţine o notă de promovare la matematică) şi la examenul de Bacalaureat, unde a fost înregistrată cea mai scăzută rată de promovare din ultimii 6 ani. Iar premierul Orban, Guvernul, care se pare că este totalmente depăşit de situaţia creată de criza sanitară pe care nu a ştiut să o gestioneze şi, cu fiecare zi care trece, lucrurile se înrăutăţesc, cunosc toate aceste aspecte, dar le ignoră.

Elevii atrag atenţia că riscul de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor este mult mai mare decât în rândul adulţilor (35,8% faţă de 30,2 conform datelor făcute public de Eurostat).

Chiar astăzi, Tineretul Social Democrat solicită Guvernului Orban şi preşedintelui Iohannis să prezinte de urgenţă condiţiile în care se va desfăşura anul şcolar 2020 -2021, în contextul pandemiei de coronavirus. Lipsa unei decizii clare cu mai puţin de o lună şi jumătate înainte de data prevăzută pentru începerea anului şcolar este o bătaie de joc din partea Guvernului faţă de părinţi, elevi şi profesori. Incapacitatea Executivului de a lua o decizie în această privinţă creează o stare de confuzie şi îngrijorare la nivelul întregului sistem de învăţământ din România, a familiilor care nu ştiu cum vor proceda.

M-au întrebat mulţi tulceni ce vor face dacă vor rămâne copiii acasă pentru cursuri online, ce vor face cu serviciul, cum îi vor putea ajuta. M-au întrebat oameni nevoiaşi din comunităţi sărace cum vor merge la şcoală copiii lor care vor să înveţe, să scape de sărăcie. Întreb şi eu Guvernul, ministrul Educaţiei, pe preşedintele Iohannis: ce facem, domnilor liberali, cu copiii din această ţară care chiar vor să înveţe pentru că este singura cale pe care doresc să meargă pentru a-şi ajuta la rândul lor familia atunci când, cu voia Domnului, îşi vor desăvârşi studiile?! Când credeţi că veţi avea nişte răspunsuri concrete referitoare la organizarea noul an şcolar care bate la o uşă închisă?!

Deputat PSD
Mirela Furtună
4 august 2020


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.