Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu

DOCUMENTAR: Se împlinesc 90 de ani de la naşterea artistului plastic Marcel Chirnoagă (17 august)

Publicat: 17 august 2020

Artistul plastic Marcel Chirnoagă este autorul fabulosului ciclu de gravuri ”Apocalipsa”. Artistul a realizat, de-a lungul vieţii sale, peste 3.000 de lucrări – gravuri, desene, picturi şi sculpturi.

Graficianul Marcel Chirnoagă s-a născut la 17 august 1930, la Buşteni, judeţul Prahova. A absolvit Facultatea de matematică şi fizică a Universităţii din Bucureşti (1952) şi a urmat studii libere de artă. În 1953, a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Desenele lui, cele mai multe de factură fantastică, au ilustrat opere literare, cum sunt ”Infernul” lui Dante sau ”Don Quijote”, de Cervantes. S-a impus printr-o amplă expoziţie personală, vernisată în Sala Dalles, mult înainte de 1989, expoziţie în care ciclul ”Apocalipsa” dezvăluia, cu o forţă şi cu un curaj rar întâlnite, minciunile propagandei acelor vremuri.

„Era un grafician venit din matematică. Nu a avut o diplomă în arte plastice, nu a fost un profesionist în sensul academic al cuvântului. Dar a avut o energie lăuntrică extraordinară şi un imaginar extraordinar. El a adus în grafica românească un anumit tip de imaginar sălbatic, o feerie a grotescului, care este mai puţin accesibilă unui artist cu studii sistematice. A avut curajul să sfideze normele, mai mult sau mai puţin valide, ale graficii care merge mai mult pe limbaj decât pe naraţie retorică”, afirmă criticul Pavel Şuşară, citat de agentiadecarte.ro.

 

Foto: (c) BOGDAN MARAN / AGERPRES FOTO


Compoziţiile sale, care vădeau un talent deosebit şi aveau un impact vizual extrem de puternic asupra publicului, s-au bucurat de aprecierea unanimă a criticilor de artă. Din atelierul său, situat în Piaţa Amzei, în imediata apropiere a apartamentului în care locuia, la acea vreme, poetul Nichita Stănescu, au ieşit sute de lucrări remarcabile.

A avut numeroase expoziţii personale în ţară şi în străinătate, la Bucureşti, Cluj, Constanţa, Tulcea, Sighetul Marmaţiei, Caransebeş; Stuttgart, Berlin (Germania), Florenţa (Italia), Sarajevo (Iugoslavia), New York, Gainsville (SUA), Bruxelles, Jivaskila (Finlanda), Tokyo (Japonia), Beijing (China). A participat la expoziţii colective peste hotare.

 

Foto: (c) ROMULUS BOANCĂ / AGERPRES FOTO


În 1999, cu ocazia manifestării intitulate „Dante în România”, lui Marcel Chirnoagă i s-a decernat la Ravenna „Medalia de aur” pentru cele 21 gravuri ilustrând „Infernul” din capodopera „Divina Comedie”, arată icr.ro.

A fost distins cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler la 1 decembrie 2000, conform cdep.ro.

Marele grafician român Marcel Chirnoagă s-a stins din viaţă la 23 aprilie 2008.

 

Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO


În ultimii ani, au avut loc, în ţară şi străinătate, o serie de evenimente culturale dedicate operei şi memoriei sale. Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistă din Veneţia a organizat mai multe expoziţii personale ale regretatului maestru. În memoria sa, în spaţiile expoziţionale ale institutului a avut loc, în perioada 23 decembrie 2010 – 9 ianuarie 2011, proiectul multicultural „Nella natura e nel segno ricordando Marcel Chirnoagă” („În natură şi în semn. În amintirea lui Marcel Chirnoagă”) al artistei vizuale Marilena Berti, potrivit icr.ro.

La 6 septembrie 2011, a avut loc vernisajul expoziţiei „Infernul”, la Muzeul Naţional al Literaturii Române. Organizată de artistul plastic Magda Isăcescu, fosta soţie a artistului, sub auspiciile Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), expoziţia a reunit 23 de lucrări din seria „Infernul”, realizate în anul 1980, care ilustrează prima parte a operei „Divina Comedie” de Dante.

La 17 noiembrie 2011, a fost lansat, în Capitală, volumul ”În preajma lui Marcel”, îngrijit de Vasile Petrovici, care cuprinde mărturiile a 20 de apropiaţi ai artistului Marcel Chirnoagă. Printre aceştia se numără Ruxandra Garofeanu, Tudor Octavian, Alexandru Ghilduş, Ioan Opriş.

 

Foto: (c) LIVIU ŞOVA / AGERPRES FOTO


O expoziţia de gravură şi desen Marcel Chirnoagă a fost inaugurată la 20 februarie 2014, în foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional din Bucureşti. Au fost expuse 49 de lucrări în diverse tehnici ale gravurii (aquaforte, aquatinta, gravură cu sudură şi fotolitografie) şi desene în tuş, din diferite perioade ale vieţii artistului. Cu acelaşi prilej, a fost lansat volumul „Universul unui mare artist: Marcel Chirnoagă”, semnat de Monica Cerchez-Chirnoagă, apărut la Editura Semne. Cartea cuprinde diverse însemnări ale artistului, o parte din corespondenţa sa personală, fotografii de arhivă, precum şi o culegere din articolele lui Marcel Chirnoagă despre artă, politică şi societate. AGERPRES (Documentare – Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)

sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.