Cea de-a patra încercare a Gabrielei Firea de a obține voturile consilierilor generali PNL și USR pentru a plăti o parte din datoria către omul de afaceri Costică Constanda a eșuat, relatează Realitatea PLUS. 

Gabriela Firea, primar general al Capitalei

 

Proiectul a fost respins de consilieri, pentru a patra oară în decursul ultimei săptămâni. Așa că acum primăria poate avea în orice moment conturile blocate. Este vorba de o datorie de 115 milioane de euro pentru omul de afaceri Costică Constanda. 

„Un teren din Cartierul francez din nordul Capitalei. Este deja a patra încercare pe care o facem astazi si sper sa votam acest proiect de hotarare. Practic, noi acum trebuie sa reparam oalele sparte acum 16-17 ani, pentru ca au fost alti primari, alti consilieri. Situatia e foarte grea, e dificilă. 

Am auzit azi un candidat la pmb ca puteam sa rezolvam problema mai demult,  ca puteam sa punem bani deoparte a.i. sa avem sume suficiente pentru a plăti aceste despagubiri.

Îl somez public pe acest candidat sa spuna daca vrea sa renuntam la subventiile pentru transportul public in comun. De mâine, un bilet sa coste 6-7 lei. Sau factura la intretinere sa explodeze, pentru ca odata cu renuntarea la  subvenția pentru apă caldă și căldură se face factura la intretinere va fi de 3-4 ori mai mare.  Ea nu e negociabila, ori platim banii , ori o parte din acesti bani poate sa fie transformata in echivalent bineinteles cu o suprafata de teren”, a declarat Firea în sedinta de marti a Consiliului General municipal.

În urmă cu o săptămână, Gabriela Firea a introdus prima oară, pe ordinea de zi, proiectul pentru plata unei părți din datoria către omul de afaceri Costică Constanda. 

Consiliul General al Municipiului București nu a aprobat propunerea Primăriei Capitalei de a-i da omului de afaceri Costică Constanda o bucată din Satul Francez ca să scape de executarea silită pentru suma de 115 milioane de euro. Gabriela Firea avertiza de atunci că vor fi blocate conturile Primăriei dacă nu va fi aprobat proiectul. 

Este vorba de despăgubirea acordată lui Constanda pentru o suprafață de circa 11.000 mp din Satul Francez pentru a scăpa de executarea silită pentru suma de 115 milioane de euro. Primăria Capitalei a prevăzut în bugetul pe anul 2020 circa 100 de milioane euro pentru a-l despăgubi pe omul de afaceri Costică Constanda.

Municipalitatea trebuie să-i plătească această sumă omului de afaceri după ce schimbul de terenuri care privea Parcul Bordei, proprietatea acestuia, și Satul Francez, proprietatea municipalității, a eșuat, după ce Consiliul General nu a aprobat proiectul imobiliar cerut de Constanda, iar acesta s-a adresat instanței și a avut câștig de cauză. ​

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis pe 4 iunie 2019 că Primăria București este obligată să îi plătească omului de afaceri Costică Costanda suma de 76 de milioane de euro, ca urmare a anulării contractului de schimb de terenuri din 2008, prin care Primăria Capitalei a oferit familiei Constanda un teren în Satul Francez, pentru terenul aferent Parcului Bordei. În schimb, Primăria București va primi înapoi terenul din Satul Francez

Satul Francez are o suprafață de circa 60.000 mp, potrivit datelor furnizate de Primăria Capitalei. O parte din terenul pe care îl va lua Constanda are deschidere la Șoseaua Nordului.

Epopeea Satului Francez durează de 20 de ani

Epopeea Satului Francez durează de 20 de ani, după ce Constanda a cumpărat de la familia Lincaru, foștii proprietari, dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren aflat sub Satul Francez. În 2001, a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra terenului. Traian Băsescu, primar general al Capitalei la acea dată, a hotărât să păstreze Satul Francez și i-a oferit lui Constanda, la schimb, în baza Legii 10/2001, 3,3 hectare în Parcul Bordei.

Constanda a vrut să construiască acolo clădiri de locuințe, dar municipalitatea s-a opus fiindcă era spațiu verde. Omul de afaceri s-a adresat instanței. Judecătorii i-au dat dreptate, iar Consiliul General al Municipiului București a fost obligat să-i aprobe blocuri de 5 etaje în Parcul Bordei și să-i plătească despăgubiri de 18 milioane de euro. La această suma s-au mai adăugat penalități de aproximativ 12 milioane de euro, astfel că suma a ajuns la aproape 30 de milioane de euro.

via: Realitatea.NET


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.