Alegerile prezidențiale din Republica Moldova vor avea loc pe 1 noiembrie. După data alegerilor, va fi cunoscut viitorul șef de stat. Experții cred că 2020 va fi un an decisiv geopolitic, iar miza acestui scrutin este, de fapt, direcția spre care o va lua acest stat după prezidențiale. Ce președinte își doresc moldovenii? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.
În fruntea Republicii Moldova trebuie să ajungă un politician care să aibă calități umane și profesionale, să fie inteligent și organizat, patriot, înțelept și vizionar, onest, incoruptibil și neșantajabil, neimplicat în asocieri dubioase, un președinte care să răspundă voințelor cetățenilor asta spun sătenii de la Sărătenii Vechi, Telenești, cu care am reușit să discut ocazional. Unii din ei spun că, la aproape trei decenii de independență, după ani de abuzuri, societatea este bolnavă de neîncredere și ar fi bine ca președintele următor să-și pună mandatul la bătaie spre a-i reda sănătatea, reconstruind justiția și încrederea în instituțiile statului. Alegătorii spun ce își doresc ei.
„Să fie pace în țară, să fie liniște, oamenii să primească salariu, să fie ziua de mâine cu nădejde și cu speranță.”
Europa Liberă: Cunoașteți ce împuterniciri are șeful statului?
„Ei, nu prea are așa împuterniciri puternice.
Rău, bun, dar să răspundă, dar așa, la noi îi racul, broasca și o știucă. Să fie unul rău, bun, ca lumea să vadă ce face el, dar așa îs probleme.”
Europa Liberă: Și ce ați vrea, încotro să ducă țara cel care e în frunte?
„Păi s-o ducă pe o linie democratică, s-o ducă spre bunăstare. Oamenii să trăiască bine, să șadă în țară și să ne mândrim că suntem așa o țară frumoasă și bogată.”
Valentina Ursu, Europa Liberă, a făcut astăzi un popas aici, la Sărătenii Vechi, raionul Telenești, și întrebăm localnicii despre alegerile prezidențiale. Cunoașteți data convocării acestor alegeri?
„Nu (…)