Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor blochează de patru zile controalele silvice demarate ca urmare a investigaţiei Recorder publicate sub titlul „Pe urmele hoţilor de lemn 2”, acuză jurnaliştii publicaţiei citate. Concret, la scurt timp după difuzarea materialului, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a detaşat 30 de oameni din ţară să verifice ilegalităţile de pe Valea Gurghiului. Specialiştii ajunşi la faţa locului nu au putut însă efectua controlul, întrucât nu aveau instrumentele necesare ciocanele silvice pentagonale, pe motiv că nu primiseră o aprobare de la ministrul Mediului, Costel Alexe.
Ce sunt aceste „ciocane silvice pentagonale” şi de ce specialiştii solicitaţi să efectueze controlul nu le aveau?
Potrivit sursei citate, legislaţia prevede că un silvicultor poate să constate un arbore tăiat ilegal într-un alt ocol decât al lui folosind ciocanul pentagonal special un dispozitiv pentru marcarea arborilor dar doar cu aprobare de la minister şi, fără această aprobare, nu se poate constata niciun prejudiciu. Drept urmare, Direcţia Silvică Mureş a trimis în data de 5 august o solicitare în acest sens adresată Ministerului Mediului, în care cerea aprobarea delegării a zece ciocane silvice de la alte ocoale. Solicitarea a ajuns, vineri 7, august, în mapa ministrului Mediului, iar de atunci a urmat o serie de tergiversări, căci deşi documentul avea nevoie de o singură semnătură, cea a lui Costel Alexe, luni, 10 august nu sosise la emitent.
Astfel că, luni, echipele de control sosite în teren aveau să constate că nu puteau face nimic altceva, în lipsa unei aprobări ministeriale, decât să se plimbe prin pădure şi să se uite după cioate nemarcate, dar fără să le poată inventaria şi marca, aşa cum cere legea. Situaţia s-a repetat marţi şi miercuri.
Din informaţiile obţinute de publicaţia Recorder, chiar şeful corpului de control al ministrului şi directorul Romsilva au încercat, fără succes însă, să obţină semnătura. Eforturile jurnaliştilor de a-l contacta pe ministru au fost zadarnice, întrucât acesta nu a mai răspuns la telefon.
„Astăzi, la ora publicării acestui text, documentul semnat încă nu a ajuns la oamenii din teren care încă sunt legaţi de mâini şi de picioare. Conform unor surse, astăzi, ministrul, presat din toate părţile, ar putea semna documentul. Dar şi aşa o mare parte din sabotaj a fost făcut, întrucât echipele de control au pierdut patru din cele zece zile destinate controlului şi nu vor mai avea timp să inspecteze întreaga suprafaţă până pe data de 21 august, când expiră delegaţia lor”, mai arată publicaţia citată.
Materialul complet poate fi citit aici
Vă invităm să urmăriţi materialul video
sursa: sevedetot