Românii sunt corigenți la spălatul pe dinți, dar și la mersul la dentist. Prețul tratamentelor stomatologice și neglijența rămân factorii cheie care influențează luarea deciziei de a merge la o clinică specializată, arată un studiu recent. Dar o problemă nu vine niciodată singură, iar afecțiunile dentare pot duce la alte boli, atrag atenția medicii nutriționiști.
Scuze reale sau inventate, lipsa banilor, neglijență. Și lista poate continua. Iar rezultatul îl simți pe propria piele.
O realitate pe care o trăiesc deja mulți români, dacă e să ne uitam la datele unui studiu recent făcut de un lanț de clinici stomatologice. Aproape 40% dintre cei care au unul sau mai mulți dinți lipsă au renunțat inclusiv la ideea de a face un tratament dentar. Procentul este similar și în cazul celor care întra o dată pe an într-un cabinet stomatologic pentru tratament.
De ce aleg românii să nu pășească aici în cabinetele stomatologice e simplu: în primul rând mulți nu își permit din punct de vedere financiar, apoi, au preconcepția că un tratament dentar e sinonim cu durerea și multe vizite la stomatolog, sau nu își fac timp mai mult dacă spațiul lăsat gol de dintele sau dinții lipsă nu se vede, deci, automat, nu prezintă pentru ei un disconfort major.
Problemele dentare vin însă la pachet și cu alte boli, avertizează specialiștii.
Potrivit medicilor, peste 50% dintre pacienții care vin la stomatolog pentru un tratament fac un împrumut sau aleg plata în rate, din cauza costurilor.
sursa: TVR