Statul român nu va contesta decizia pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cauza Kovesi vs România, în care fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a atacat decizia de revocare din funcția de procuror-șef. În acest context, hotărârea devine definitivă și trebuie pusă în aplicare, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

MAE: România nu contestă hotărârea CEDO în cauza Laurei Codruța Kovesi

Termenul în care România putea formula o cerere de trimitere a hotărârii care îi dă dreptate lui Kovesi în fața Marii Camere a CEDO expiră astăzi, 5 august.Decizia a fost luată de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la propunerea Agentului Guvernamental pentru CEDO și a Departamentului de Specialitate din cadrul MAE.

Această decizie „a avut în vedere importanța deosebită a hotărârii din 5 mai 2020 pentru consolidarea independenței procurorilor și, deci, a sistemului de justiție din România prin punerea în aplicare, prin măsuri de executare cu caracter general monitorizate de către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, a constatărilor CEDO din hotărârea menționată. Aceste constatări se află în consonanță cu opiniile, evaluările, concluziile și recomandările din documentele organismelor europene şi internaţionale privind România (cum ar fi opiniile Comisiei de la Veneția sau rapoartele Comisiei Europene privind MCV) şi în cadrul cărora statul român şi-a asumat o serie de obligaţii, aceste documente fiind avute în vedere de însăşi CEDO în adoptarea hotărârii sale din luna mai”, se arată într-un comunicat al MAE.

 

Potrivit sursei citate, o solicitare de retrimitere la Marea Cameră a CEDO ar fi amânat momentul la care hotărârea din 5 mai 2020 rămânea definitivă, cu efecte în consecință asupra punerii sale în executare.

 

„În luarea deciziei a fost luat în considerare şi faptul că retrimiterea la Marea Cameră nu este o obligaţie pentru niciuna dintre părţi, atât Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cât şi Regulile de procedură ale Curţii subliniind caracterul excepţional al unui astfel de demers. Relevantă în acest sens este incidenţa extrem de redusă a cererilor de retrimitere formulate de statele părţi la Convenţie, precum şi a celor admise pentru retrimitere”, subliniază MAE în motivarea deciziei sale. 

 

Decizia Curții Constituționale de demitere a Laurei Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în urmă cu doi ani  a fost abuzivă. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis astfel, pe 5 mai, că Romania a încălcat drepturile omului în cazul demiterii lui Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA.

via: Realitatea.NET


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.