Producția de grâu a acestui an va fi cu circa 40% mai mică decît anul trecut, de 5,5 – 5,6 milioane tone, față de 9 milioane de tone anul trecut, din cauza secetei, a anunțat marți ministrul Agriculturii Adrian Oros, într-o conferință de presă.

recolta mai mica fata de 2019

Conform HotNews, producția medie la grâu, recoltat în prezent în proporție de 89%, este de 2,9 tone la hectar, față de 4,8 tone la hectar anul trecut. Recolte mai mici vor fi și la secară, unde producția medie este de 2,5 tone/ha, față de 3,2 tone/ha anul trecut, la orz, cu o producție medie de 2,6 t/ha, față de 5 t/ha anul trecut, precum și la rapiță, cu o producție medie de 1,9 t/ha, față de 2,3 t/ha în 2019.

Ministrul spune că recolta de grâu este în măsură să acopere consumul intern, care este de 2,2 milioane tone pentru consum uman, 550.000 tone pentru sămânță, 400.000 de tone pentru furaje și 400.000 de tone pentru industria alcoolului. Pentru că seceta a afectat doar statele din bazinul Mării Negre, iar marii producători de grâu vor avea recolte record, Oros spune că prețul grâului și implicit cel al pâinii nu ar trebui să crească.

 

Fermierii ale căror culturi au fost afectate vor primi despăgubiri după rectificarea bugetară, a adăugat Oros. Ministrul a spus că prevederile ordinului privind despăgubirile a fost extins și pentru culturile de primăvară care au fost afectate de secetă, și că vor primi despăgubiri și proprietarii de livezi și cei de viță de vie.

[wpcc-iframe style=”border: none; overflow: hidden;” src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnechitaadrianoros%2Fvideos%2F327857721719680%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ scrolling=”no” allowfullscreen=”allowfullscreen”]

via: Realitatea.NET


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.