Britanica Alison Jane Hargreaves, supranumită „Regina Everestului”, a fost prima femeie din istorie care a reuşit să escaladeze singură Everestul fără a folosi oxigen suplimentar.
Alison Hargreaves s-a născut la 17 februarie 1962, în oraşul Belper din Derbyshire, Marea Britanie. Părinţii săi, matematicieni, au fost pasionaţi ai traseelor montane. Începând cu vârsta de şase ani, Alison i-a însoţit în excursiile întreprinse în zonele deluroase ale Angliei şi Scoţiei, împărtăşindu-le interesul pentru înălţimi, pe care le atingea cu o eficienţă ieşită din comun, potrivit encyclopedia.com.
La scurt timp de la împlinirea vârstei de nouă ani, Alison a urcat pe Ben Nevis, cel mai înalt vârf muntos din Regatul Unit.
A urmat cursurile liceului din localitatea natală. După terminarea studiilor, s-a căsătorit cu James Ballard. Cei doi s-au mutat în regiunea muntoasă Spean Bridge, Highland, din Scoţia, astfel încât Alison să se poată antrena pentru marea provocare reprezentată de încercarea de a escalada Everestul. În paralel, perechea a deschis un mic magazin cu articole destinate împătimiţilor de drumeţii.
În 1988, pe când era însărcinată în şase luni cu Tom, primul ei copil, Alison Hargreaves a reuşit să cucerească dificilul versant nordic al muntelui Eiger din Alpii elveţieni.
Primul mare record stabilit de Hargreaves s-a înregistrat în 1993, atunci când alpinista a reuşit să cucerească, de una singură şi într-un singur anotimp, cei şase versanţi nordici ai Alpilor: Eiger, Matterhorn, Dru, Badile, Grandes Jorasses şi Cima Grande. A scris despre această experienţă în cartea „A Hard Day’s Summer”, care, însă, nu a avut succesul comercial aşteptat.
Prima ei încercare de a escalada Everestul datează din 1994, atunci când a fost obligată să abandoneze ascensiunea la „doar” 500 de metri de vârf, din cauza vremii nefavorabile.
Visul său avea să se împlinească la 13 mai 1995. În acea zi, Alison Hargreaves a devenit prima femeie şi a doua persoană din istorie care a reuşit să escaladeze solo şi fără oxigen suplimentar Muntele Everest, cel mai înalt punct de pe Pământ, aflat la o altitudine de 8.848 m deasupra nivelului mării.
Remarcabilul succes înregistrat pe Everest nu a avut menirea să o liniştească pe ambiţioasa britanică. Din contră, după numai câteva luni, Alison Hargreaves s-a decis să cucerească şi vârful K2 (Lambha Pahar sau „Muntele Sălbatic”), al doilea munte ca înălţime din lume. Are 8.611 metri altitudine şi este situat la aproximativ 1.500 km vest de Everest.
Hargreaves a ajuns la tabăra de la poalele muntelui K2 în iunie 1995. Nu a început urcarea imediat, din cauza condiţiilor meteorologice extreme. După câteva săptămâni, a ajuns la cea de-a patra tabără de pe munte, la altitudinea de 7.950 de metri, de unde o mai despărţeau 12 ore de escaladare până în vârf.
În ziua de 13 august, Alison Hargreaves a scris, din nou, istorie. La vârsta de 33 de ani, a devenit prima femeie care a atins vârfurile celor mai înalţi doi munţi din lume fără a se folosi de oxigen suplimentar.
Tragedia avea să se întâmple în aceeaşi zi, la coborâre, atunci când temerara britanică, alături de trei spanioli, un american şi un neo-zeelandez şi-au pierdut viaţa din cauza unei înspăimântătoare furtuni.
I-au fost dedicate două cărţi: „Regions of the Heart: The Triumph and Tragedy of Alison Hargreaves” (2000) de David Rose şi Ed Douglas, precum şi „Savage Summit: The Life and Death of the First Women of K2” (2005), de Jennifer Jordan.
În 1996, alpinistul şi cameramanul român Constantin Lăcătuşu a realizat documentarul „Alison Hargreaves – Regina Everestului”, potrivit cinemagia.ro, pentru care a primit premiul Asociaţiei Profesioniştilor din Televiziune.
Fiul lui Alison, Tom Ballard, avea să devină prima persoană care a escaladat singur toţi cei şase versanţi nordici importanţi din Alpi într-o singură iarnă. Şi-a găsit sfârşitul în martie 2019, pe când încerca să urce pe Nanga Parbat, al nouălea cel mai înalt munte din lume, cu altitudinea de 8.126 m. Avea 30 de ani. AGERPRES (Documentare – Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
sursa: AGERPRES