Critic National
O PERSONALITATE PE ZI: Regizorul Sam Mendes, Critic National

O PERSONALITATE PE ZI: Regizorul Sam Mendes

Regizorul Samuel Alexander Mendes s-a născut la 1 august 1965, la Reading, Berkshire, în Anglia. Provenind dintr-o familie de scriitori, Mendes a manifestat o înclinaţie către domeniul artistic încă din copilărie. La vârsta de 5 ani, în perioada în care părinţii săi au divorţat, avea deja o afinitate către literatură, teatru şi film.

A absolvit Colegiul Magdalen, apoi s-a înscris la Universitatea Cambridge, pe care a absolvit-o în 1987, potrivit imdb.com. S-a angajat, pe o poziţie de debutant, în trupa teatrului Chichester Festival Theatre, care-şi avea sediul în comitatul West Sussex.

La sfârşitul anilor ’80, a regizat piesa ”Livada de vişini”, de A.P. Cehov, având-o în distribuţie pe actriţa Judi Dench, spectacol ce s-a bucurat de un succes deosebit, potrivit britannica.com. În aceeaşi perioadă, a fost angajat ca regizor atât la Royal Shakespeare Company cât şi la Royal National Theatre, regizând numeroase spectacole.

La începutul anilor ’90, Mendes primeşte o nouă ofertă: este numit director artistic al teatrului Donmar Warehouse din Londra, poziţie pe care a ocupat-o mulţi ani, timp în care cei mai mari actori din lume au apărut în multe din spectacolele teatrului, printre care ”Assassins” de Stephen Sondheim, ”The Glass Menagerie” de Tennessee Williams.

În 1999, Sam Mendes regizează primul său film de cinema, ”American Beauty”, avându-i în distribuţie pe Annette Bening şi pe Kevin Spacey. Filmul este o comedie neagră, care spune povestea unui bărbat, ce trece prin criza vârstei de mijloc, făcând o obsesie pentru una dintre prietenele fiicei sale. ”American Beauty” îi aduce regizorului, în anul 2000, premiul Oscar pentru cel mai bun regizor al anului, potrivit imdb.com.

În perioada următoare, Mendes a continuat să regizeze filme de succes, printre care ”The Road to Perdition” (2002), ”Jarhead” (2005) şi ”Revolutionary Road” (2008). A semnat şi regia filmului ”Skyfall” (2012), cel de-al 23-lea film din seria James Bond, care a avut un succes comercial răsunător, apoi a urmat ”Spectre” (2015), film care îl aduce din nou în lumina reflectoare pe celebrul Agent 007.

Pe lângă regie, Sam Mendes a semnat şi producţia unor filme notabile, ”The Kite Runner” (2007), seriile tv: ”Grand Hotel” (2014), ”Penny Dreadful” (2014-2016), ”Informer” (2018), documentarul ”Out of the Ashes” (2010), ”Britannia” (2017-2019). AGERPRES/(Documentare – Suzana Cristache Drăgan, editor: Roxana Losneanu, editor online: Anda Badea)

sursa: AGERPRES


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi