Oceanele sunt vitale pentru viața de la suprafață. Prin scufundări la mare adâncime, oamenii de știință speră să își facă o idee mai clară legată de dinamică terestră

De peste 50 de ani, de când a pășit pe lună, omul visează să cucerească Universul. Informațiile strânse din misiunile spațiale le-au permis oamenilor de știință să-și facă o idee despre formarea sistemului nostru solar. Au mai aflat câte ceva și despre Pământ. Dar tehnologia din ultimii ani chiar le permite să plece în călătorii subacvatice așa cum și le închipuia Jules Verne.

Kathy Sullivan este prima femeie care a ieșit în spațiu și a făcut istorie. Acum la 68 de ani a devenit prima femeie care a urcat la bordul unui batiscaf creat anume pentru scufundări la mare adâncime; vorbim de fundul marilor și al oceanelor.

De formație geolog, Kathy Sullivan a studiat și oceanografia așa că această călătorie în cel mai adânc punct al oceanului Pacific a fost extrem de interesantă. Așa numitele Gropi ocupă cam 40%  din volumul oceanului și se știe atât de puțin despre ele.

Cu o capacitate de doar două persoane la bord, submersibilul Limiting Factor a efectuat 6 scufundări. Expediția s-a concentrat în special pe Groapa Marianelor, care are o adâncime de peste 11.000 de metri. Informațiile strânse de pe fundul oceanului urmează să fie analizate de oamenii de știință care speră să își facă o idee mai clară legată de dinamică terestră.

sursa: TVR


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top