Sucul, pasta sau bulionul reprezintă cele mai bune metode de păstrare a roșiilor pentru iarnă.
Orice gospodină are nevoie de aceste produse la gătit. Pasta de roșii este de neînlocuit în ciorbe, supe, tocănițe, paste, pizza și alte mâncăruri.
Pasta de tomate pentru iarna: User14908974 freepik.com
Dacă puteți face rost de câteva kilograme de roșii de țară, nu ezitați să încercați această rețetă de pastă de roșii. Aveți nevoie doar de 2 ingrediente: roșii și sare!
Citește și Roșii la borcan cu usturoi, pentru iarnă
Din aceste ingrediente puteți obține circa 800 de grame de pastă de roșii (sau 2 borcane de 400 de grame). Dacă doriți o cantitate mai mare, păstrați proporțiile indicate mai jos pentru roșii și sare.
Ingrediente
Mod de preparare
Roșiile se spală și se taie în formă de cruce pe fund. Se introduc într-o cratiță încăpătoare și se toarnă peste ele apă clocotită, cât să le acopere.
Opăriți-le preț de 1 minut, apoi aruncați apa. Curățați roșiile de coajă și apoi tăiați-le bucăți mici (eliminați cotoarele).
Se dau apoi prin mașina de tocat sau se pasează cu un blender. În timp ce le pasați, puneți câte puțin din cantitatea sugerată de sare. Sarea stimulează eliberarea unei cantități mai mari de suc.
Pasta de roșii obținută se toarnă cu grijă într-un tifon. Se leagă la gură și se stoarce cu mâinile cât se poate. Se leagă apoi deasupra unei site așezate pe un bol și se lasă la scurs câteva ore.
Pasta rezultată după strecurare se pune în pungi cu sigiliu (fermoar) și se păstrează în congelator.
Citește și Sos de roșii cu usturoi și mirodenii pentru iarnă adevărat medicament pentru inimă
Pasta de roșii poate fi pusă și în borcane, care se sterilizează timp de 20 de minute.
Sucul rămas după strecurare nu se aruncă. Se pune în sticle și se păstrează în frigider. Îl puteți bea ca pe orice suc natural, sau îl puteți folosi la gătit. Pentru a rezista mai mult, puneți-i sare.
Nimeni nu contestă valoarea nutrițională a roșiilor proaspete. Acestea sunt bogate în vitaminele A, C și E, în potasiu, acid folic, carotenoide, polifenoli și flavonoide.
Efectele antioxidante ale tomatelor sunt atribuite în mare parte alfa-și beta-carotenului, luteinei și licopenului.
Studiile epidemiologice au arătat că un consum ridicat de tomate sau licopen influențează în mod pozitiv factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, precum lipidelor din sânge, tensiunea arterială și funcția endotelială.
În mod surprinzător, gătirea roșiilor mărește gradul de absorbție a licopenului în corp.
Un studiu publicat în anul 1997 în „American Journal of Clinical Nutrition” a arătat că licopenul are o biodisponibilitate mai mare atunci când acesta este consumat din pasta de tomate decât în roșiile crude.
Citește și Bulionul și sucul de roșii protejează oasele, nervii și vasele de sânge
Surse articol:
1. C Gärtner, W Stahl, H Sies, Lycopene is more bioavailable from tomato paste than from fresh tomatoes, Am J Clin Nutr. 1997 Jul;66(1):116-22. doi: 10.1093/ajcn/66.1.116: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9209178/2. Andrea Dalbeni, Davide Treggiari, Angela Tagetti, Michele Bevilaqua, Sara Bonafini, Martina Montagnana, Giuliana Scaturro, Pietro Minuz and Cristiano Fava, Positive Effects of Tomato Paste on Vascular Function After a Fat Meal in Male Healthy Subjects, Nutrients. 2018 Sep; 10(9): 1310: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163719/
sursa: lataifas.ro