Premierul Ludovic Orban spune că majorarea pensiilor va fi decisă în funcție de analiza economică pe care Guvernul o va finaliza săptămâna aceasta. Până atunci, economiștii atrag atenția că o creștere a punctului de pensie cu peste 10% poate avea efecte dezastruoase în piață. Ei propun revenirea la sistemul de indexare cu inflația.
Zeci de oameni din Alba ce așteptau dimineața în fata Casei Județene de Pensii s-au întâlnit cu ministru Muncii, Violeta Alexandru. Aceasta le-a promis că vor fi recuperate restanțele legate de dosare și pensiile majorate din toamnă.
Din Capitală, premierul Victor Orban dă asigurări că la finalul săptămânii va fi gata analiza economică ce va sta la baza majorării pensiilor. Susține că procentul sugerat de ministrul Finanțelor, de 10%, este calculat pe baza unor cifre intermediare.
Premierul spune că este luată în calcul şi majorarea pensiei minime într-un procent egal cu cel al punctului de pensie. Până la o decizie finală, economiștii atrag atenția că o majorare de peste 10% nu este sustenabilă.
Ionuț Dumitru, economist-șef al unei bănci comerciale: “Părerea mea e că o majorare a pensiilor, prin prisma faptului că nu s-au mai crescut pensiile de ceva timp, e necesară, dar trebuie cu mare atenție analizată pentru că resursele sunt extrem de limitate și vedem că veniturile bugetare nu evoluează deloc bine în contextul economic actual. Deficitul bugetar e foarte mare. (…) În orice caz, 40% cât e în legislația actuală nu e posibil”.
Iancu Guda, analist economic: “O majorare a pensiilor nu era sustenabilă nici anul trecut, fară Covid, la un procent mai mare de 10% pentru că economia nu poate susține. Avem o forță de muncă activă în câmpul muncii din ce în ce mai mică din cauza lipsei forței de muncă și a imigrării. Apoi salariul în mediu privat nu ajunge la creșteri de 40% și demografic vorbind, segmentul pensionarilor activi se îngroașă semnificativ. Pensiile trebuie indexate în funcție de inflație, în funcție de creșterea salariului în mediul privat și de creșterea locurilor de muncă din economie”.
Potrivit analiștilor economici, în momentul de față România are 5,1 milioane de pensionari iar prognozele demografice arată că numărul acestora va crește la 6 milioane în 2040.
Pe primele șase luni ale anului, România a înregistrat un deficit bugetar de 4,17%. Cheltuielile cu asistența socială au fost de aproape 70 de miliarde de lei, cu aproape 24% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată inclusiv de majorarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie 2019, cu 15%, respectiv de la 1.100 lei la 1.265 lei.
sursa: TVR