Mâncărurile pregătite de călugări și maici au ceva deosebit. Fără nici o îndoială, poartă încărcătura pozitivă a rugăciunilor rostite de monahi în timp ce prepară masa.
În mănăstiri se mănâncă multe alimente vegetale. Călugării au un regim de viață aspru. Postesc foarte mult, și nu mănâncă orice vor și când vor.
Peste la cratita in sos de rosii
Hrana lor este alcătuită în mare parte din leguminoase, cereale, legume, fructe și lactate. Monahii și monahiile mănâncă pește în loc de carne.
Și mirenii (viețuitorii din lume) care au renunțat la carne consumă pește.
Carnea roșie și carnea procesată au fost asociate cu efecte nefavorabile la nivelul sănătății: risc mai mare de boli cardiovasculare, mortalitate generală și anumite tipuri de cancer (mai ales cancer colorectal).
Carnea albă nu are aceste efecte adverse. În ceea ce privește peștele și produsele marine, studiile au arătat că acestea pot proteja împotriva bolilor cardiovasculare și a cancerului colorectal.
Asociația Americană a Inimii consideră peștele, produsele marine și suplimentele cu ulei de pește importante pentru reducerea aritmiei cardiace, a decesului subit, a ratei de ateroscleroză și a tensiunii arteriale.
Carnea acvatică conține nutrienți funcționali care nu se găsesc în carnea animalelor terestre, precum acizii grași esențiali Omega-3 (DHA și EPA). Acești acizi au un rol profilactic în ateroscleroză și tromboze.
Citește și „Un pește pe zi” ține doctorul cardiolog departe!
Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare la persoanele fără risc este nevoie de 500 mg/zi de acizi DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic). Această doză se poate lua din 2 porții de pește de apă rece pe săptămână.
Pe lângă Omega3, peștele ne oferă nutrienți cu beneficii cardio-metabolice, precum proteine, vitamina D, iod, seleniu și taurină.
Cu toate acestea, carnea de pește poate fi periculoasă pentru organismul uman dacă este contaminată cu mercur de metil și arsenic.
Cum se face peștele în sos de roșii ca la mănăstire? Se ia un pește mare crap, novac, somn, știucă etc. Se curăță de solzi, se îndepărtează capul, aripioarele și coada.
Se scot măruntaiele și se spală bine la interior și exterior.
Se taie apoi peștele în 8 bucăți. Se masează cu puțină sare și se lasă să stea 10 minute.
Se curăță o ceapă mare de coajă și se toacă mărunt. Se pune într-o cratiță la undit cu 6 linguri de ulei. Se adaugă apoi câteva mirodenii, precum foi uscate de dafin rupte bucăți și câteva boabe de piper negru.
Se stinge cu 2 litri de apă și se lasă la fiert 20 de minute.
Citește și Plachie de pește la cuptor rețetă
Adăugați apoi 500 ml de suc de roșii sau pastă de roșii diluată cu apă. Introduceți în cratiță și peștele. Trebuie să aveți suficient lichid în vas cât să acopere bucățile de pește. Dacă mai este nevoie, completați.
Lăsați peștele la fiert un sfert de oră. Dacă doriți, puteți adăuga și câțiva căței de usturoi tocați mărunt spre final.
Presărați deasupra pătrunjel verde tocat mărunt și stingeți focul. Puneți capacul și mai lăsați mâncarea de pește la „infuzat” câteva minute.
Serviți peștele în sos de roșii cu pâine sau mămăliguță caldă, savurând în același timp un citat de Dale Carnegie:
„Personal, iubesc căpșunile cu frișcă, dar peștii, nu știu de ce, preferă râmele. Iată de ce, eu când plec la pescuit, nu mă gândesc la ce îmi place mie, ci la ce îi place peștelui” (Citatepedia.ro)
Citește și Pește marinat pentru iarnă
Surse articol:
1. Tudor Osiac, Pește la cratiță cu sos de roșii, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, Editura Evanghelismos, București, 2014, pp. 114-1152. Christine Tørris, Milada Cvancarova Småstuen, and Marianne Molin, Nutrients in Fish and Possible Associations with Cardiovascular Disease Risk Factors in Metabolic Syndrome, Nutrients. 2018 Jul; 10(7): 952: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073188/3. Soumia Peter, Sandeep Chopra, and Jubbin J. JacobA fish a day, keeps the cardiologist away! A review of the effect of omega-3 fatty acids in the cardiovascular system, Indian J Endocrinol Metab. 2013 May-Jun; 17(3): 422429: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3712371/4. Ryota Hosomi, Munehiro Yoshida, and Kenji Fukunaga, Seafood Consumption and Components for Health, Glob J Health Sci. 2012 May; 4(3): 7286: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4776937/
sursa: lataifas.ro