Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu

Săptămâna europeană 10-14 august 2020

Publicat: 14 august 2020

Comisia Europeană a anunţat rezervarea în numele statelor membre a unui stoc de doze ale unui potenţial vaccin împotriva coronavirus produs de o companie americană. A fost lansată o nouă versiune a SELFIE, instrument care ajută şcolile să valorifice tehnologiile digitale pentru predare şi învăţare. Executivul comunitar şi Departamentul pentru Comerţ al SUA au făcut publică începerea discuţiilor pentru ”evaluarea potenţialului” unui acord de protecţie a datelor îmbunătăţit între UE şi SUA. Oficiul European de Statistică a anunţat că Uniunea Europeană a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 20,7 miliarde de euro în luna iunie. Acestea sunt câteva dintre temele care au vizat activitatea instituţiilor comunitare în perioada 10-14 august 2020.

Comisia Europeană
Comisia Europeană şi Departamentul pentru Comerţ al SUA au anunţat, la 10 august 2020, începerea discuţiilor pentru ”evaluarea potenţialului” unui acord de protecţie a datelor îmbunătăţit între UE şi SUA, după ce în iulie 2020 justiţia europeană a invalidat acordul convenit anterior, conform EFE. Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, şi secretarul american de stat pentru comerţ, Wilbur Ross, au admis într-un comunicat comun ”importanţa vitală a protecţiei datelor şi implicaţiile transferului de date transfrontaliere” pentru cetăţenii şi economiile de ambele părţi ale Atlanticului. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a invalidat, la 16 iulie 2020, acordul privind transferul de date personale între Uniunea Europeană şi SUA. Instanţa europeană a estimat că acest acord ar permite ingerinţe în drepturile fundamentale ale cetăţenilor ale căror date sunt transferate către SUA, întrucât autorităţile americane pot avea acces la ele fără ca aceasta să se limiteze ”la strictul necesar”.

Uniunea Europeană a denunţat, la 11 august 2020, alegerile prezidenţiale ”nici libere, nici echitabile” din Belarus şi a ameninţat cu sancţiuni împotriva celor responsabili de violenţe, potrivit unei declaraţii adoptate de cele 27 de state membre ale blocului comunitar, conform AFP. Cele 27 de state membre ale UE denunţă o ”violenţă disproporţionată şi inacceptabilă din partea autorităţilor statului”. Ele solicită încetarea represiunii şi ”eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor celor reţinuţi”. ”Vom efectua o revizuire aprofundată a relaţiilor UE cu Belarus. Ar putea fi vorba, printre altele, de luarea de măsuri împotriva celor responsabili de violenţe, arestări nejustificate şi de falsificarea rezultatelor alegerilor”, precizează blocul comunitar european. Uniunea Europeană a cerut liderilor politici din Belarus să ”se angajeze într-un dialog autentic şi inclusiv cu societatea în sens larg pentru a evita noi violenţe”. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a postat un mesaj pe reţeaua Twitter: ”Avem nevoie de sancţiuni suplimentare împotriva celor care au încălcat valorile democratice şi încalcă drepturile omului în Belarus. Sunt încrezătoare că discuţiile de astăzi vor demonstra sprijinul nostru puternic pentru drepturile poporului din Belarus la libertăţi fundamentale şi democraţie”, conform Reuters.

La 12 august 2020, Comisia Europeană a lansat o nouă versiune a SELFIE, un instrument care ajută şcolile să valorifice tehnologiile digitale pentru predare şi învăţare, potrivit unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România. „Pandemia de coronavirus a provocat cea mai puternică perturbare a educaţiei din istoria recentă a Europei, majoritatea activităţilor de predare şi învăţare fiind transferate în mediul online. (…) Instrumentul SELFIE actualizat va ajuta şcolile să reflecteze asupra modului în care gestionează situaţia şi asupra măsurilor pe care le pot lua pentru a folosi în mod optim aceste tehnologii, astfel încât să maximizeze oportunităţile de învăţare pentru copiii noştri”, potrivit comisarului european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret Mariya Gabriel. Instrumentul SELFIE se numără printre cele 11 acţiuni ale Planului de acţiune pentru educaţia digitală al Comisiei Europene pentru a trage învăţăminte din criza provocată de pandemia de COVID-19 şi pentru a sprijini educaţia şi formarea prin transformarea digitală pe termen lung.

Comisia Europeană a anunţat, la 13 august 2020, că a rezervat în numele statelor membre până la 400 de milioane de doze ale unui potenţial vaccin anti-coronavirus la care lucrează o companie americană, potrivit AFP. Discuţiile între Comisie şi compania producătoare vizează stabilirea unui cadru în vederea unei prime achiziţii de 200 de milioane de doze, care ar putea fi urmată de o a doua achiziţie pentru o cantitate similară de doze, conform unui comunicat al Comisiei. Executivul european „continuă discuţii intense” cu alţi producători de vaccinuri, potrivit comunicatului. „Viaţa cetăţenilor şi a economiei noastre necesită un vaccin sigur şi eficient împotriva coronavirusului. Discuţiile (…) ne apropie de acest obiectiv”, potrivit preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, citată în comunicat. La jumătatea lunii iunie a acestui an, Comisia Europeană a publicat o „strategie pentru vaccinuri”, ce prevede semnarea unor „contracte de achiziţie în avans” cu producătorii de vaccinuri, finanţate prin instrumentul pentru sprijin de urgenţă.

Executivul comunitar a apreciat, la 13 august 2020, decizia Statelor Unite de a nu exacerba disputa privind subvenţiile ilegale din domeniul aviatic prin impunerea de noi tarife vamale, şi a anunţat că vrea să negocieze o soluţie pentru a încheia diferendul, conform Reuters. Guvernul Statelor Unite a anunţat, la 12 august 2020, că va menţine tarifele vamale suplimentare de 15% pentru avioanele Airbus şi de 25% pentru alte produse din UE, în pofida măsurilor luate de blocul comunitar. „Comisia Europeană apreciază decizia Statelor Unite de a nu exacerba disputa de 16 ani privind subvenţiile ilegale din domeniul aviatic prin impunerea de noi tarife vamale, şi vrea să negocieze o soluţie pentru a încheia conflictul”, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului comunitar. Statele Unite au impus, din octombrie 2019, tarife vamale suplimentare de 10% pentru avioanele Airbus şi de 25% pentru produse din UE. Ulterior, tarifele vamale suplimentare pentru avioanele Airbus au fost majorate la 15%. Cele mai afectate ţări sunt Spania, Germania, Franţa şi Marea Britanie (care produc avioane şi componente Airbus), dar taxele au afectat, în măsură mai mică, şi restul economiilor de pe piaţa unică europeană, generând tensiuni între SUA şi blocul comunitar.

Oficiul European de Statistică (Eurostat)
Producţia industrială a crescut cu 9,1% în zona euro şi în Uniunea Europeană în iunie, comparativ cu luna precedentă, pe fondul relaxării măsurilor destinate să limiteze pandemia de coronavirus, iar cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Slovacia, Ungaria şi România, potrivit datelor publicate, la 12 august 2020, de Oficiul European de Statistică.

În Uniunea Europeană s-au produs anul trecut 11,4 milioane de biciclete, o creştere de 5% faţă de 2018 şi un avans de 10% faţă de 2014, arată datele publicate, la 13 august 2020, de Eurostat. În rândul celor 27 de state membre ale UE, cei mai mari producători de biciclete în 2019 au fost: Portugalia (2,7 milioane de biciclete), Italia (2,1 milioane), Germania (1,5 milioane), Polonia (0,9 milioane) şi Olanda (0,7 milioane). Aceste cinci ţări sunt responsabile pentru aproximativ 70% din producţia totală de bicicletă a UE în 2019. Urmează Franţa (0,55 milioane de biciclete), Bulgaria şi România (ambele cu 0,52 milioane de biciclete).

Uniunea Europeană a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 20,7 miliarde de euro în luna iunie, când măsurile de izolare din majoritatea statelor membre UE pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus au continuat să aibă un impact semnificativ asupra comerţului internaţional cu mărfuri, faţă de un plus de 17,5 miliarde de euro în perioada similară din 2019, potrivit unei estimări publicate, la 14 august 2020, de Eurostat. În iunie, exporturile celor 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au situat la 154,4 miliarde de euro, în scădere cu 9,6% faţă de 170,8 miliarde de euro în perioada similară din 2019, în timp ce importurile UE au scăzut cu 12,8%, până la 133,7 miliarde de euro. În ce priveşte România, datele Eurostat arată că în perioada ianuarie – iunie 2020 exporturile au scăzut cu 18%, până la 28,4 miliarde de euro, în timp ce importurile au scăzut cu 13%, la 37,2 miliarde de euro.

Numărul angajaţilor a scăzut cu 2,8% în zona euro şi cu 2,6% în Uniunea Europeană în trimestrul doi din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate, la 14 august 2020, de Oficiul European de Statistică. AGERPRES/(Documentare – Liviu-Ioan Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Gabriela Badea) 

sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.