SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 21 august

Ortodoxe
Sf. Ap. Tadeu; Sf. Mc. Vasa, cu fiii ei; Sf. Mc. Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul şi Venust

Greco-catolice
Sf. ap. Tadeul; Sf. m. Vassa şi fiii ei. Sf. papă Pius X

Romano-catolice
Sf. Pius al X-lea, pp.

Sfântul Apostol Tadeu este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 21 august.

Sfântul Tadeu era evreu de neam şi s-a născut în cetatea Edesa, într-o familie bogată, fiind educat la şcoli înalte.

Era un bun cunoscător al scrierilor Vechiului Testament. A venit la Ierusalim, pentru a se închina în templul Domnului, în timpul în care Sfântul Ioan Botezătorul se făcuse cunoscut mulţimilor pe care le chema să vină la cunoştinţa lui Dumnezeu.

Sfântul Tadeu a fost botezat şi a devenit ucenic al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, apoi apostol al Mântuitorului Iisus Hristos, în rândul celor 70 de ucenici.

A predicat Evanghelia în cetatea Edesa şi în împrejurimi, în Siria şi în cetatea Berit din Fenicia, de unde a şi plecat la Domnul. Moaştele Sfântului Apostol Tadeu au fost aduse la Constantinopol în anul 377.

Sfântul Apostol Tadeu este altul decât Sfântul Apostol Iuda Tadeu, numit Levi, unul dintre cei doisprezece apostoli, a cărui pomenire este în ziua de 19 iunie.

Astăzi este pomenită şi Sfânta Muceniţă Vasa şi cei trei fii ai ei, care au suferit moarte martirică în cetatea Edesa în timpul împăratului Maximian Galeriu (305-311).

Tot astăzi sunt sărbătoriţi de Biserica Ortodoxă Sfinţii Mucenici Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul şi Venust.

Aceştia au suferit moarte martirică în timpul împăratului Diocleţian (284-305). Tuturor li s-a tăiat capul cu sabia, pentru că au mărturisit că sunt creştini şi au refuzat să aducă jertfe zeilor păgâni. (sursă: vol. “Vieţile Sfinţilor”) AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Doina Lecea)

sursa: AGERPRES


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top