Acest sos verde este o versiune de pesto adaptat ingredientelor noastre autohtone. Deși nu este un preparat tradițional, nici foarte popular la noi la români, merită încercat.
Poate fi pregătit din timpul verii, pentru a-l putea folosi la iarnă.
Sos verde pentru iarna: Azerbaijan stockers www.freepik.com
Pentru cei care nu știu, pesto este un sos verde, care își trage originile din orașul Genova. Numele său provine de la verbul „pestare”, care în limba italiană înseamnă „pisare”.
Denumirea sa arată faptul că ingredientele se zdrobesc, sau se pasează. Astăzi, pesto se prepară cu ajutorul unui robot de bucătărie sau a unui blender.
Rețeta originală de pesto conține busuioc verde, usturoi, parmezan ras, semințe de pin și ulei de măsline.
Citește și 4 rețete de humus clasic, cu ardei copți, cu sfeclă și pesto (video)
De-a lungul timpului au apărut numeroase versiuni ale rețetei clasice. Unele ingrediente au fost substituite cu altele. De pildă, din cauză că semințele de pin sunt foarte scumpe, mulți le înlocuiesc cu nuci sau alte fructe oleaginoase, precum migdale, alune de pădure, caju, fistic sau chiar semințe de floarea soarelui.
Cei care nu au busuioc la îndemână, pot folosi în loc spanac, pătrunjel, rucola, măcriș, măghiran, mentă sau frunze de morcov.
În loc de parmezan se poate folosi altă brânză tare, sărată. Dacă vreți un sos de post, înlocuiți parmezanul cu fulgi de drojdie inactivă.
Sosul verde pe care vi-l prezentăm mai jos conține câteva din aceste ingrediente. Este deosebit de aromat și pișcător.
Ingrediente
Citește și Pesto de pătrunjel și nuci (rețetă)
Mod de preparare
Înlăturați cozile de la ardei și cântăriți-i. Dați-i prin mașina de tocat, împreună cu usturoiul curățat, pătrunjelul și miezul de nucă.
Transferați compoziția obținută într-un lighean și pune apoi sarea și coriandrul măcinat. Amestecați ușor, folosind o lingură de lemn sau o paletă de silicon.
Trebuie să lăsați amestecul să stea la fermentat timp de 2 zile. În acest sens este indicat să puneți peste gura ligheanului o folie de plastic.
Vasul trebuie lăsat undeva în bucătărie.
După cele 2 zile de fermentare, se ia folia și se amestecă încă o dată, pentru omogenizare.
Puteți pune sosul în borcane de sticlă (nu mari) sau în cutii/caserole.
Sosul verde se depozitează în congelator pentru iarnă. Dacă intenționați să îl folosiți mai curând, puneți-l în frigider.
Italienii folosesc pesto de obicei ca sos pentru paste. Însă poate fi pus și pe legume coapte, poate fi adăugat în salate (mai ales salate cu paste), în piureuri, în orez, în creme de brânză.
Puneți-l pe pizza, pe lipii, pe sandvișuri, pe pește, pe fripturi. Serviți-l cu chiftele, sau simplu, pe pâine, biscuiți uscați, ori cu diverse aperitive.
Pentru salate, poate fi amestecat cu iaurt sau maioneză.
Citește și Cum să mănânci paste fără să te îngrași? (+ o rețetă)
Surse articol:
1. Master Class, Easy Homemade Basil Pesto Recipe: How to Make Pesto (Recipe and Tips): https://www.masterclass.com/articles/what-is-basil-pesto-easy-recipe-and-tips-for-making-perfect-pesto#easy-traditional-pesto-recipe2. Tess Koman, What Is Pesto? Delish: https://www.delish.com/kitchen-tools/kitchen-secrets/a25725216/what-is-pesto/3. Retete Usoare, Sos verde picant (pentru iarnă): https://retete-usoare.eu/sos-verde-picant-pentru-iarna/4. Linda Larsen, 8 Ways to Use Pesto, The Spruce Eats: https://www.thespruceeats.com/top-ways-to-use-pesto-482427
sursa: lataifas.ro