SPAŢIU – IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: O planetă gazoasă, de câteva ori mai masivă decât Jupiter, de culoarea vişinei

Dacă am putea călători până la această planetă gigantică am vedea o lume care încă păstrează strălucirea căldurii din momentul formării sale, o culoare stridentă, cum nu am mai văzut la nicio altă planetă până acum.

Folosind datele obţinute în spectrul infraroşu de Telescopul Subaru din Hawaii, astronomii au descoperit această planetă gazoasă gigantică pe orbita stelei GJ 504 în 2013. De dimensiunea lui Jupiter dar de câteva ori mai grea, planeta denumită GJ 504b este planeta cu cea mai mică masă detectată până în prezent pe orbita unei stele similare Soarelui folosind tehnologii de observare directă.

GJ 504b este de aproximativ 4 ori mai grea decât Jupiter şi are o temperatură medie de 237 de grade Celsius. Această planetă se află pe orbita unei stele tinere şi foarte strălucitoare de tipul G0, care este puţin mai fierbinte decât Soarele şi poate fi văzută chiar şi cu ochiul liber în constelaţia Virgo (Fecioara). Steaua GJ 504 se află la distanţa de 57 de ani lumină, iar conform cercetătorilor, are vârsta de aproximativ 160 de milioane de ani.AGERPRES/(AS – autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

sursa: AGERPRES


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.