Jocurile video au fost și încă mai sunt un subiect tensionat între cei mici și părinți. Orele petrecute în fața ecranelor, în lumi imaginare sau în competiții virtuale, sunt văzute de mulți ca timp pierdut. Un studiu publicat în Marea Britanie oferă însă o nouă imagine: aceea a jocurilor video ca o unealtă pentru învățare și catalizator al formării instinctelor de socializare.
Să te lupți cu monștrii cu mouse-ul pe post de paloș sau să joci fotbal cu ajutorul consolelor te ajuta să citești mai mult sau să fii o persoană mai sociabilă, pare pentru unii o idee de-a dreptul fantastică. Nu și pentru specialiștii centrului britanic pentru alfabetizare care a studiat comportamentul copiilor pasionați de jocuri video.
Potrivit studiului, 80 la sută dintre cei pasionați de jocuri citesc frecvent materiale și articole iar 63 la sută chiar scriu despre aventurile lor virtuale. Și beneficiile nu sunt doar intelectuale: două treimi dintre cei chestionați spun că jocurile îi ajută să se imagineze în diferite ipostaze lucru ce sporește capacitatea de empatie, iar cei mai mulți spun că joaca virtuală le reduce stresul și singurătatea, mai ales în această perioadă de restricții.
Și mulți părinți au spus că jocurile video i-au ajutat pe copiii lor să treacă mai ușor peste această criză. Tot mai multe companii includ în oferta lor jocuri educative, dar nu în locul educației clasice, ci un spațiu alternativ unde cei mici se pot exprima, pot concura și chiar simți gustul succesului.
sursa: TVR