Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ”Păcală” (1974) şi ”Păcală se întoarce” (2006)

Publicat: 29 august 2020

Comedia fantastică „Păcală”, regizată de Geo Saizescu după un scenariu scris de Dumitru Radu Popescu şi Geo Saizescu, a avut premiera în anul 1974, personajul principal fiind Păcală, erou al snoavelor populare, îndrăgit pentru umorul şi isteţimea sa.

„Pe-un picior de plai românesc, într-o casă nevoiaşă, vine pe lume un copil năzdrăvan, numit Păcală. Precoce, el ştie cum arată lumea cu bune şi cu rele, cu oameni frumoşi dar şi cu proşti şi nemernici. Fiindu-şi propria ursitoare, condiţionează venirea pe lume şi-i cere mamei, care ‘poate orice’, nu ‘viaţă fără de moarte’, ca eroul altor basme, ci meşteşugul de a păcăli moartea de câte ori îi va ieşi in cale, pentru a avea timp să-i pedepsească pe nătângi şi fuduli, pe ticăloşi, pe arivişti, pe cei ce încalcă legile omeniei. Nenăscut încă, ştie că arma potrivită e râsul, farsa meşteşugită, păcăleala usturătoare. Mama încuviinţează. Adus de barză, Păcală vine pe pământ şi se loveşte de prostia şi abuzurile bogatănilor şi ale mai marilor satului: perceptorul, judecătorul, cârciumarul, preotul, vânătorul. Cu mintea lui isteaţă, cu vorbele lui în doi peri, făcând pe prostul, găseşte ac de cojocul fiecăruia. Neobosit, colindă lumea ca să stârpească prostia şi nedreptatea”, scrie site-ul cinemagia.ro în prezentarea filmului.

 


Sursa foto: cinemagia.ro

După ce barza îl lasă în curtea casei părinteşti, Păcală (interpretat de actorul Sebastian Papaiani) dă nas în nas cu perceptorul (interpretat de actorul Octavian Cotescu), care vrea să confişte vaca familiei. Folosind un fluier fermecat, Păcală îl îndepărtează pe perceptor. Păcală are doi fraţi mai mari – Ion şi Gheorghe – care îl trimit să vândă vaca în târg, dar pe drum, cu acelaşi fluier fermecat, Păcală cheamă animalele confiscate de perceptor şi le fă drumul să plece, Autorităţile satului îl condamnă la moarte şi îl aruncă în fântână, dar Păcală iese şi porneşte mai departe cu vaca spre târg. Obosit, se odihneşte la umbra unui copac, care pare să vorbească. Păcală se „tocmeşte” cu copacul să-i vândă vaca pentru 35 de galbeni. O leagă de copac şi pleacă, dar se întoarce după o săptămână să ia banii de la copac. Supărat că nu-i găseşte, taie copacul iar la rădăcina acestuia găseşte mulţi bani, însă nu ia decât 35 de galbeni. După ce le povesteşte fraţilor despre comoara găsită, aceştia pleacă să ia banii. Păcală îi urmează, plecând cu uşa în spinare. Hoţii îi jefuiesc pe fraţi, dar Păcală reuşeşte să-i ducă de nas şi recuperează banii.

Oprindu-se la un han, unde doarme în cameră cu preotul, Păcală se îmbracă în haine preoţeşti, iar noaptea, când vin din nou hoţii să se răzbune, îl confundă pe Păcală cu preotul şi îl omoară pe popă. Păcală pleacă de la han îmbrăcat cu hainele preoţeşti şi se opreşte la perceptor şi la pădurar care se „spovedesc” spunând că vor să-l omoare pe Păcală, pentru că acesta le-a sedus soţiile. Când îşi dau seama că au fost duşi de nas, pleacă pe urmele lui Păcală, îl prind şi îl condamnă la moarte prin otrăvire. Dar Păcală scapă şi de această dată, pentru că vânzătoarea Păcăliţa, care trecea cu căruţa prin zonă, i-a vândut judecătorului ţuică, spunând că e otravă. După ce s-a trezit din beţie, Păcală a pornit din nou la drum. Are o nouă întâlnire cu hoţii, scapă din nou de la moarte, apoi face schimb de haine cu Păcăliţa şi după alte aventuri şi păcăleli, cei doi se căsătoresc şi au un copil, continuând că colinde lumea.

Din distribuţia filmului mai fac parte actorii: Mariella Petrescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Vasilica Tastaman, Mariana Mihuţ, Aurel Cioranu, Cosma Braşoveanu, Tanţi Cocea, Ion Besoiu, Ovid Teodorescu, Ştefan Bănică, Geo Saizescu, Ileana Stana Ionescu, Dorina Lazăr, Mihai Mereuţă, Dumitru Chesa, Jorj Voicu, Dorel Vişan, Horaţiu Mălăele, Dan Tufaru, Hamdi Cerchez, Constantin Diplan.

***

Comedia „Păcală se întoarce”, regizată tot de Geo Saizescu, îl are ca personaj principal pe Păcală junior, fiul lui Păcală, care – la fel ca tatăl lui – ia în râs prostia şi răutatea oamenilor, pedepsindu-i aşa cum ştie el – prin şiretenie.

„Păcală, un tânăr fără prea multe pretenţii de la viaţă, este sătul de hoinărit prin lume şi, mânat de dorul de casa părintească, decide să revină în patrie, de undeva ‘de afară’ – un spaţiu atemporal situat în afara graniţelor României. Tipologiile româneşti tradiţionale sunt fin satirizate de autorul Geo Saizescu aflat la plină maturitate creativă. Regăsim astfel politicianul oportunist, intrepretat chiar de maestrul Geo Saizescu, trei dintre personajele satului românesc: primarul, cârciumarul şi popa, interpretate cu genialitate de personalităţi marcante ale scenei româneşti”, precizează site-ul cinemagia.ro în prezentarea filmului.

Tânărul Păcală se întoarce în ţară cu o camionetă în care se aflau un măgar, o capră, un cocoş, o porumbiţă şi un palmier. Trecând printr-un sat, o salvează pe Tândăliţa, numită şi Păcala, de furia răspopitului pe care îl păgubise. Păcala era acuzată că a furat bani, cai şi bijuterii de la oamenii bogaţi pentru a le da celor săraci şi urma să fie spânzurată. Tânărul Păcală plăteşte o sumă mare în valută pentru eliberarea fetei haiduc, apoi pleacă spre casa părintească. Acolo îl întâmpină tatăl Păcală (interpretat tot de actorul Sebastian Papaiani), care locuia într-o casă construită în copac. Cei doi stau la masă, iar tatăl îi spune că-i va da moştenire uşa cu care colindase el lumea purtând-o în spate.

 

Sursa foto: cinemagia.ro

Popa Şorici, care fusese răspopit pentru că era beţiv şi afemeiat, anunţase că persoana care va reuşi să-i fure din grajd un cal pur-sânge arab va primi de la el o pungă cu galbeni, iar celui care va fi prins i se vor tăia nasul şi limba. Păcală cel tânăr se deghizează în bătrânică şi reuşeşte să-i îmbete pe paznici, să fure calul şi astfel câştigă punga cu bani. Apoi intră ca argat la răspopit, urmând să primească ca simbrie şapte capre şi un ţap şi să lucreze până atunci când va cânta cucul în nuc. Conform învoielii, celui care se va supăra primul i se va tăia nasul. După multe ciondăneli între cei doi, răspopitul se supără şi i se taie nasul.

După ce pleacă de la răspopit, tânărul Păcală se căsătoreşte cu Păcala – fata haiduc – şi îşi construiesc o casă pe un teren al bunicului său, casa având uşa primită de la Păcală tatăl. Hoţii îi fură animalele într-o noapte. Preotul (interpretat de Ştefan Sileanu), primarul (interpretat de Şerban Ionescu) şi cârciumarul (interpretat de Nicodim Ungureanu) îi fac curte nevestei lui Păcală, iar aceasta, ca să-şi bată joc de ei, îi invită pe toţi trei acasă în aceeaşi noapte, spunându-le că Păcală nu e acasă. Ea cere fiecărui bărbat să-i aducă un cadou – un ţap, un ulcior cu miere, un armăsar, perne, un curcan, o damigeană cu vin. Păcală soseşte acasă la scurt timp şi îi pedepseşte pe cei trei ungându-i cu smoală şi aruncând pene pe ei, apoi îi bagă într-un butoi în care îi închide. Împreună cu câţiva săteni duce butoiul pe malul Oltului şi-l aruncă în râu.

Din distribuţia filmului mai fac parte actorii: Denis Ştefan, Anemona Niculescu, Valentin Teodosiu, Magda Catone, Virgil Ogăşanu, Alexandra Velniciuc, Sorin Medeleni, Ernest Maftei, Adela Mărculescu, Mitică Popescu, Eusebiu Ştefănescu, Ileana Stana Ionescu, Adriana Trandafir, Ruxandra Sireteanu, Sorin Gheorghiu, Dumitru Chesa, Nataşa Raab, Eugen Cristea, Eugenia Bosânceanu, Octavian Strunilă, Jean Constantin, Geo Saizescu. AGERPRES/(Documentare – Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache)

sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.