Un localnic din Cartojani, judeţul Giurgiu, în care a fost instituită carantina zonală pe 22 iulie, cere în instanţă Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) daune de 4 milioane de euro. Acesta spune că sătenii au suferit prejudicii materiale şi morale pe perioada celor 10 zile de carantină.

carantină COVID-19

 

Cartojani a intrat în carantină zonală pe 22 iulie după ce au fost raportate 32 de cazuri de COVID-19 la cei 3.600 de locuitori. Primii infectați au fost membrii unei familii ce se întărsese de la mare, apoi, prin transmitere comunitară, infecția s-a extins. Instituția Prefectului Giurgiu anunța în urmă cu două săptămâni că „riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare”. Ulterior, şeful DSU a emis un ordin pentru ridicarea, de la 1 august, a carantinei zonale instituită la Cartojani. 

Potrivit documentelor prezentate de avocatul Bogdan Dumitru, care a introdus acţiunea în instanţă, cetăţeanul a formulat la Curtea de Apel Bucureşti acţiunea de anulare a ordinului DSU din data de 1 august privind încetarea carantinei zonale instituite la nivelul satului Cartojani, pentru motive de nelegalitate şi netemeinice.

De asemenea, el cere instanţei să oblige pârâta DSU la plata a 4 milioane de euro cu titlul de despăgubiri pentru prejudicii morale şi materiale suferite de locuitorii satului Cartojani, suma urmând a fi virată în contul „Asociaţia carantinaţilor abuziv Cartojani”, care va fi constituită potrivit legii, potrivit Agerpres.

În acţiunea formulată se precizează că DSU a emis ordinul de încetare a carantinei impuse în satul Cartojani fără a face menţiunea „obligatorie” prin care se arată că ordinul privind instituirea carantinei este anulat/abrogat sau îşi încetează efectele juridice.

În acest context, avocatul arată că, în acest moment, satul respectiv se află sub incidenţa a două acte administrative care au produs efecte juridice şi, invocând un „paradox juridic”, cere anularea actului pentru motive de nelegalitate.

via: Realitatea.NET


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.