Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu

UN SECOL DE CULTURĂ: Festivalul de muzică ”Mozart” de la Salzburg, la centenar

Publicat: 22 august 2020

Oraşul natal al compozitorului austriac Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) găzduieşte, de o sută de ani, celebrul Festival de la Salzburg („Salzburger Festspiele”). Prima ediţie a avut loc la 22 august 1920, când „Jedermann”, opera celebrului poet şi dramaturg Hugo von Hofmannsthal, în regia lui Max Reinhardt, a fost interpretată pentru prima dată la „Domplatz” (Piaţa Catedralei), conform paginii de internet a festivalului, www.salzburgerfestspiele.at/zum-fest.

Festivalul de muzică a fost înfiinţat de actorul şi regizorul Max Reinhardt, care a dorit să facă din oraşul Salzburg un loc de întâlnire pentru elitele creatorilor de artă. La proiectul festivalului a contribuit, alături de cei doi, şi compozitorul Richard Strauss. Împreună, cei trei, Reinhardt, von Hofmannsthal şi Strauss, au conceput programul festivalului, care este valabil şi astăzi. De atunci, Festivalul de la Salzburg este considerat cea mai importantă manifestare cultural-artistică pentru operă, dramă şi concerte.

Prima operă care a fost interpretată vreodată la nord de Alpi a avut loc probabil la Salzburg, notează sursa citată. Prezentări prestigioase de muzică şi teatru extravagante au avut loc la curtea regală şi arhiepiscopală din Salzburg; austriecii erau captivaţi la acea vreme de numeroasele piese sacre şi laice. Până la „perioada Mozart”, dramele muzicale şi cântecele s-au auzit la venerabila Universitate din Salzburg şi s-au bucurat de un mare interes din partea publicului, iar Catedrala din Salzburg a fost întotdeauna scena prezentărilor de muzică bisericească, precum şi a procesiunilor religioase.

Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut la 27 ianuarie 1756 într-o atmosferă artistică intensă a acelor timpuri. Începând din 1842, când în prezenţa fiilor compozitorului, a fost dezvelit un monument dedicat lui Mozart, a apărut în mod repetat ideea de organizare anuală a unui festival de muzică Mozart în Salzburg. În 1877, „Wiener Philharmoniker” (Filarmonica din Viena) a acceptat o invitaţie de la Fundaţia Internaţională Mozart de a veni la Salzburg pentru un festival de muzică, concertând în oraşul natal al celebrului compozitor, pentru prima dată în afara Vienei. În 1887, dirijorul Hans Richter a pledat, în acelaşi context, în favoarea unui festival anual de muzică Mozart, după modelul Festivalului din Bayreuth pentru iubitorii muzicii lui Richard Wagner.

Ideea creării unui festival Mozart la Salzburg a fost preluată intens în cercurile intelectuale austriece la începutul secolului al XX-lea. Scriitorul Hermann Bahr a fost unul dintre susţinătorii fervenţi ai festivalului. În acelaşi timp, regizorul Max Reinhardt, care-şi începuse cariera la teatrul de stat „Stadtheater” (în prezent „Landestheater”) din Salzburg, a depus în 1917, la Viena, un memorandum pentru construirea unei „case” a festivalului în Hellbrunn, district al Salzburgului. În 1919, Hugo von Hofmannsthal a publicat un proiect de program pentru Festivalul de la Salzburg. Astfel, ideea festivalului, care a luat naştere la iniţiativa clasei de mijloc din oraş, a primit certificarea intelectuală de la persoanele influente din Viena.

 

Datorită faimei internaţionale a artiştilor pe care Max Reinhardt i-a adus în acea perioadă la Salzburg şi viziunii „părinţilor” fondatori, Festivalul Mozart de la Salzburg a devenit foarte rapid cunoscut şi apreciat, deopotrivă.

Pentru muzicieni, cântăreţi şi dirijori, participarea la Festivalul de la Salzburg reprezintă încununarea unei cariere de succes. An de an, programul festivalului cuprinde peste 200 de spectacole, de la muzică de operă şi muzică clasică până la teatru. Ele sunt găzduite de legendarele săli de spectacol sau de concert „Festspielhaus” şi „Mozarteum”.

Centenarul Festivalului de la Salzburg, organizat în acest an, va dura de la începutul lunii august 2020 până la 31 august 2021. Situaţia specială a pandemiei coronavirusului a obligat organizatorii festivalului să adopte reguli sanitare specifice.

* * *

Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut la 27 ianuarie 1756, în „Hagenauer Haus” (nr. 9 Getreidegasse) din Salzburg, conform www.salzburg.info.

Mozart a compus un număr imens de opere muzicale, fiind autorul a 41 de simfonii, printre care Simfonia nr. 35 Haffner, nr. 36 Linz, nr. 40 şi nr. 41 Jupiter. A compus 27 concerte pentru pian şi orchestră, 7 concerte pentru vioară şi orchestră, concerte pentru clarinet, pentru harpă şi flaut, pentru corn şi orchestră, două simfonii concertante, divertismente, serenade. În domeniul muzicii de cameră sunt de menţionat cele 6 cvartete pentru coarde dedicate lui Haydn, sonate pentru pian, sonate pentru vioară şi pian, trios pentru vioară, violoncel şi pian, cvartete pentru instrumente de suflat, sextetul „O glumă muzicală” etc. Pasionat de operă, a compus 17 opere, dintre care cele mai cunoscute, jucate şi astăzi pe scenele tuturor teatrelor de operă din lume, sunt: „Don Giovanni”, „Răpirea din Serai”, „Flautul Fermecat”, „Nunta lui Figaro”, „Cosi fan tutte”. A mai compus 19 messe, cantate, motette pentru soprană şi orchestră, oratoriul „Die Schuldigkeit des ersten Gebots” şi, în fine, „Requiem” în re minor.

La ultimele sale opere, „Requiem” (rămasă neterminată) şi „Flautul fermecat”, Wolfgang Amadeus Mozart, epuizat de boală, moare la 5 decembrie 1791 la Viena, la numai două luni de la premiera acesteia din urmă de la „Freihaustheater” din capitala Austriei. AGERPRES/(Documentare – Cristian Anghelache, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Simona Aruştei)

 

Sursa foto: Salzburg Festival / Facebook

sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.