Ziua informaticienilor militari marchează data la care, la 1 septembrie 1963, s-a înfiinţat, prin ordinul Marelui Stat Major al Armatei, Grupa de Automatizări din Direcţia Generală a Înzestrării. Acesta era primul organism ce avea atribuţii de concepţie, de coordonare şi de înzestrare în domeniul informaticii militare şi automatizării conducerii trupelor, potrivit „Calendarului Tradiţiilor Militare” (2010).
De-a lungul timpului, evoluţia în acest domeniu a fost marcată de o serie de momente semnificative, cum ar fi transformarea, la 1 martie 1970, a Staţiei Centrale de Calcul în Centrul de Calcul al Ministerului Apărării Naţionale (M.Ap.N.), ca organ de execuţie, precum şi înfiinţarea, la 15 iulie 1971, a Direcţiei Mecanizare şi Automatizarea Conducerii Trupelor (ACT), ca organ de concepţie în domeniul Marelui Stat Major, acesta preluând în subordine Centrul de Calcul al M.Ap.N. Noua structură avea rolul de a elabora o concepţie unitară pentru introducerea de sisteme informatice în M.Ap.N. şi de a înfiinţa structurile organizatorice subordonate M.Ap.N., pentru punerea acesteia în aplicare. Astfel, în 1975 s-a înfiinţat Centrul de Calcul al Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului, iar în 1977 – Centrul de Calcul al Marinei Militare.
În 1969, a apărut prima promoţie de ingineri de calculatoare, moment ce a marcat trecerea la pregătirea unei noi categorii de specialişti.
Perioada 1981-1985 a reprezentat o etapă de cristalizare a obiectivelor, vizând maturizarea activităţii de informatică şi automatizarea conducerii trupelor, notează site-ul www.semperfidelis.ro.
În perioada 1986-1990, pregătirea analiştilor de stat major s-a realizat în Academia Militară prin cursuri postacademice, iar inginerii de sistem s-au format la Academia Tehnică Militară. De asemenea, maiştrii militari pentru tehnica de calcul s-au format în cadrul Şcolii Militare de Maiştri şi Subofiţeri „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.
Între 1990 şi 1992, au intrat în dotarea armatei peste 1.000 de microcalculatoare cu utilizare individuală şi în reţele, la sfârşitul anului 1996 existând peste 100 de reţele de calculatoare.
La 15 februarie 1994, domeniul „informatică şi ACT” (IACT) a fost asimilat ca „serviciu”, având ca specialităţi: ofiţeri ingineri calculatoare şi echipamente de ACT, ofiţeri ingineri automatizarea conducerii acţiunilor de luptă ale armelor, ofiţeri informatică, maiştri militari tehnică de calcul şi ofiţeri pentru automatizarea conducerii acţiunilor Marinei Militare. Cu această ocazie, au fost instituite emblema pentru domeniul IACT şi semnul de armă specific, se arată în volumul menţionat anterior.
Provocările actuale prioritare ale domeniului vizează: realizarea infrastructurii de reţea şi informaţională a M.Ap.N., suport pentru implementarea capabilităţilor facilitate de reţea (NEC); implementarea serviciilor informatice pentru asistarea procesului de comandă-control (C2); evaluarea interoperabilităţii sistemelor C4I ale Armatei României cu sisteme similare din statele membre NATO, precizează publicaţia „Observatorul Militar” nr. 34/2011. AGERPRES/(Documentare – Andreea Onogea, Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.mapn.ro
sursa: AGERPRES