12 septembrie – Ziua Naţiunilor Unite pentru cooperarea Sud-Sud (ONU)

Ziua Naţiunilor Unite pentru cooperarea Sud-Sud se marchează în fiecare an la 12 septembrie, la decizia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a avut în vedere importanţa cooperării Sud-Sud.

Potrivit ONU (https://www.un.org), în ultimele două decenii lumea a suferit o transformare economică şi politică majoră. Schimbările, în special în sud, au fost mai rapide decât în oricare alt moment din istoria lumii. Relaţiile din sud şi cele dintre sud şi nord au căpătat dimensiuni complet noi. Problemele actuale cheie, cum ar fi mediul şi schimbările climatice, securitatea energetică şi alimentară, sărăcia mondială, legătura dintre creştere şi echitate şi migraţie, sunt astăzi mai globale decât dimensiunea nord – sud.

Multe ţări din sud şi-au construit capacităţi financiare şi tehnice semnificative. Au început să transfere unele dintre aceste resurse, în condiţii concesionale şi non-concesionale, către alte ţări din sud, în contextul unei abordări incluzive a gestionării problemelor globale, răspândind mai larg beneficiile globalizării, creând noi pieţe şi construind o bază mai largă pentru o creştere economică durabilă.

Toate aceste eforturi au fost reafirmate şi extinse odată cu adoptarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă de către Adunarea Generală a ONU.

Data la care are loc Ziua Naţiunilor Unite pentru cooperarea Sud-Sud aniversează adoptarea în 1978 a Planului Buenos Aires de acţiune pentru promovarea şi implementarea cooperării tehnice între ţările în curs de dezvoltare.

Prima Conferinţă la nivel înalt a Naţiunilor Unite privind cooperarea tehnică între ţările în curs de dezvoltare a avut loc în 1978, în Argentina. Cu acest prilej a fost adoptat Planul de acţiune din Buenos Aires pentru promovarea şi implementarea cooperării tehnice între ţările în curs de dezvoltare, aprobat de Adunarea Generală prin rezoluţia 33 / 134.

Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la adoptarea acestui document, în perioada 20-22 martie 2019, a fost organizată la Buenos Aires, Argentina, cea de a doua Conferinţă la nivel înalt a Naţiunilor Unite privind cooperarea Sud-Sud.

În cadrul celei de a doua Conferinţe la nivel înalt a Naţiunilor Unite privind cooperarea Sud-Sud, liderii mondiali au adoptat un document ce urmăreşte intensificarea cooperării Sud-Sud în vederea realizării dezvoltării durabile.

Istoria cooperării Sud-Sud a început odată cu instituirea primului program de asistenţă tehnică al ONU de către Consiliul Economic şi Social, în 1949, şi crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în 1965.

O nouă etapă a acestui parcurs a fost stabilită în cadrul celei de-a treia Conferinţe a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind ţările cel mai puţin dezvoltate, desfăşurată în 2001 la Bruxelles, care a subliniat importanţa cooperării sud-sud în consolidarea capacităţilor şi stabilirea celor mai bune practici, în special în domeniul sănătăţii, mediului, ştiinţei şi tehnologiei, cooperarea în domeniul comerţului, investiţiilor şi tranzitului.

Conferinţa internaţională privind finanţarea dezvoltării, care a avut loc la Monterrey, Mexic, în martie 2002, a încurajat în special cooperarea Sud-Sud, inclusiv prin cooperare triunghiulară, pentru a facilita schimbul de opinii cu privire la strategiile, practicile, experienţa şi replicarea proiectelor de succes. În plus, a solicitat consolidarea cooperării Sud-Sud în furnizarea de asistenţă. AGERPRES / (Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: United Nations/Facebook

sursa: AGERPRES


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.