Ziua naţională a constructorului este sărbătorită la 14 septembrie, fiind instituită prin Legea nr. 350/2018.
Potrivit prezentei legi, „autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi zilei”.
Propunerea legislativă a fost iniţiată de un grup de parlamentari PSD, alături de un deputat neafiliat, şi a fost adoptată de Senat la 10 octombrie 2018 şi de Camera Deputaţilor la 28 noiembrie 2018. Decretul pentru promulgarea acestei Legi a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis la 27 decembrie 2018, a fost publicat în Monitorul Oficial la 3 ianuarie 2019 şi a intrat în vigoare la 6 ianuarie 2019, indică www.cdep.ro şi www.ziuaconstructorului.casoc.ro.
Potrivit www.cdep.ro, celor menţionate de iniţiatorii acestui act normativ în expunerea de motive, data de 14 septembrie aminteşte de ziua în care, în anul 1895, a fost inaugurat Podul ”Regele Carol I” care a fost redenumit ulterior „Anghel Saligny”, după numele proiectantului şi executantului celei mai mari construcţii de profil la acea dată din Europa şi a treia din lume. Podul, construit la 30 de metri deasupra Dunării, a asigurat legătura dintre Bucureşti şi Constanţa, scoţând din izolare zone întinse. A fost construit între anii 1890 şi 1895. În chip simbolic, regele Carol I a bătut ultimul nit, care era din argint, al podului. Costurile s-au ridicat la 35 milioane lei aur. Se află înscris în Lista Monumentelor Istorice.
De asemenea, aceştia precizează că activitatea din construcţii cuprinde peste 50 de meserii cu niveluri de pregătire diferite, iar cei aproape 400.000 de lucrători din domeniul construcţiilor merită o astfel de atenţie. „În România este esenţială nu doar o politică de susţinere a investiţiilor, dar şi un răspuns la faptul că forţa de muncă este deficitară, iar tinerii nu mai sunt atraşi de meseriile din construcţii”, marcarea unei astfel de zile aducând o mai mare conştientizare nu doar în rândul constructurilor, ci şi al tinerilor care ar putea opta pentru o astfel de meserie, se arată în expunerea de motive. AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, Liviu-Ioan Tatu, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: FPSC – Federatia Constructorilor/Facebook
sursa: AGERPRES