Critic National
15 septembrie – Ziua mondială de conştientizare a limfomului, Critic National

15 septembrie – Ziua mondială de conştientizare a limfomului

Ziua mondială de conştientizare a limfomului se marchează, anual, pe 15 septembrie şi are ca scop creşterea nivelului de informare cu privire la cancerul sistemului limfatic, conform site-ului https://www.lymphomacoalition.org. Iniţiativa aparţine Lymphoma Coalition, reţeaua globală non-profit a grupurilor de pacienţi care suferă de limfom, din 52 de ţări.

Peste 735.000 de persoane sunt diagnosticate cu limfom, anual, în întreaga lume. Pacienţii care se confruntă cu o varietate de provocări se pot baza pe sprijinul unei echipe de profesionişti şi pe conexiuni personale, pe tot parcursul experienţei lor în domeniul cancerului, conform site-ului organizatorilor,https://www.lymphomacoalition.org.

Pentru a marca Ziua mondială de conştientizare a limfomului în 2020, organizatorii îndeamnă la adresarea unui mesaj de recunoştinţă tuturor celor care ajută persoanele cu limfom să trăiască cu această boală, mai arată sursa citată. Oamenii sunt, de asemenea, îndemnaţi să distribuie aceste mesaje pe reţelele de socializare, cu hastagul #WLAD2020.

Limfomul este un cancer al ganglionilor şi al sistemului limfatic, ce se formează la nivelul limfocitelor din sânge şi afectează sistemul imunitar şi capacitatea acestuia de a lupta împotriva infecţiilor şi bolilor.

Există două tipuri de limfom – Hodgkin şi non-Hodgkin – diferenţa dintre cele două fiind prezenţa unui tip special de celule regăsit în cazurile Hodgkin – celulele Reed-Sternberg. În limfomul non-Hodgkin are loc înmulţirea necontrolată a limfocitelor, acumularea lor în ganglionii limfatici şi formarea de tumori, numite limfoame, potrivit datelor prezentate de https://www.viataculimfom.ro.
Pe lângă ganglionii limfatici, limfoamele pot apărea în măduva osoasă, unde sunt produse celulele albe ale sângelui, inclusiv limfocitele. Întrucât limfocitele circulă în tot organismul, limfoamele pot avea şi alte localizări. Cel mai frecvent semn al limfoamelor este inflamarea persistentă – umflătura, de obicei nedureroasă, a ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, zona claviculei, zona inghinală şi axilă. Limfadenopatia, cum este denumită în termeni medicali, persistă pe o durată mult mai mare decât inflamaţia, care apare atunci când organismul luptă împotriva unei răceli sau a unei gripe, arată sursa citată.

În România, Asociaţia Bolnavilor cu Limfom a fost înfiinţată în 2008 cu sprijinul Societăţii Române de Hematologie şi al unor pacienţi care au suferit de limfom. Prin intermediul Asociaţiei, pacienţii au posibilitatea să intre în legătură unii cu alţii, să-şi împărtăşească experienţele care să îi ajute să trăiască o viaţă cât se poate de normală şi să cunoască drepturile pacientului. În fiecare an, Asociaţia organizează întâlniri ale pacienţilor cu limfom cu ocazia zilei de 15 septembrie, notează site-ul http://asociatialimfom.ro/. AGERPRES/(Documentare – Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: https://www.lymphomacoalition.org

sursa: AGERPRES


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi