Apar noi controverse legate de începutul de an școlar. Ministerul Sănătății nu renunță la actele medicale prin care copii primesc verde să intre sau să reintre în colectivitate, în timp ce medicii de familie se opun, nefiind de acord cu supraaglomerarea cabinetelor.
Reguli mai multe ca oricând. Restricții și îngrijorări. Așa începe anul școlar 2020. Joi, cei mai mulți părinți și copii din țară au aflat cum și când vor merge la școală. Scenariile propuse de unitățile de învățământ au fost avizate de inspectoratele școlare și DSP-uri. Este un început de an atipic, greu. Disputa zilei a fost legată de adeverințele medicale ce trebuie prezentate la școală.
Ministerul Sănătății nu renunță la adeverință medicală și avizul epidemiologic pentru intrarea copiilor în colectivitate. O evaluare este foarte indicată și de dorit, spun medicii de familie. Dar în condițiile actuale atrag atenția că supraaglomerarea cabinetelor într-un timp atât de scurt poate crește riscul de infectare comunitară.
Ministrul Sănătății a declarat însă că e nevoie de aceste acte doar pentru elevii care intră într-un nou ciclu de învățământ, nu pentru toți. Și că a mărit perioada în care acestea pot fi duse la școală.
[wpcc-iframe width=”600″ height=”300″ src=”http://media.tvrnews.ro/other/202009/1606-200911134937-001_82061900.pdf”]
Despre adeverințele și avizele pe care copiii trebuiau să le ducă la școală a vorbit la Tema Zilei medicul de familie Daciana Toma, de la Societatea Națională de Medicină a Familiei.[wpcc-iframe width=”600″ height=”338″ src=”http://stiri.tvr.ro/embed.php?video_id=223276″ scrolling=”no” frameborder=”0″]
Igiena, starea de sănătate și supravegherea copiilor tot timpul sunt noile atribuții pe care le au școlile, părinții, dar și elevii. Păstrarea distanței și masca sunt obligatorii.
Scenariile făcute de școli au fost avizate. În cele mai multe județe, se aplică toate scenariile, galben, verde și roșu. În Cluj, autoritățile au verificat cum s-au pregătit directorii de școală.
Dincolo de aspectele practice, cel mai important lucru este să îi pregătim emoțional pe copii pentru începerea școlii. Părinții joacă un rol esențial.
La primul caz de coronavirus confirmat într-o clasă, toți elevii de acolo intră în izolare 14 zile. La trei cazuri confirmate, școala se închide.
Nu peste tot în țară se știe în ce scenariu va începe școala, iar printre localitățile în care domnește încă incertitudinea se află și Capitala. Aici, un singur lucru e clar: în două școli și într-o creșă au fost descoperiți angajați infectați cu coronavirus, așa că toată activitatea se mută în mediul online.
Joi seara are loc ședința în care se stabilește scenariul fiecărei unități de învățământ.
[wpcc-iframe width=”600″ height=”338″ src=”http://stiri.tvr.ro/embed.php?video_id=223265″ scrolling=”no” frameborder=”0″]